Privacyschending basisscholen

Dekker hield kritisch rapport privacy schoolkinderen achter

26 november 2014 13:43 Aangepast: 08 januari 2015 01:23

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs weet al een half jaar dat scholen en uitgevers de wet overtreden door gevoelige gegevens van kinderen uit te wisselen met bedrijven.

Onderzoekers van accountantsbureau PWC deden in opdracht van Dekker onderzoek naar de privacy op scholen. Afgelopen april stuurden ze een kritisch rapport daarover aan Dekker. Die heeft daarna geen maatregelen genomen, en heeft het rapport ook niet naar de Tweede Kamer doorgestuurd.

ZIE OOK: Scholen spelen privégegevens leerlingen door naar uitgevers

Volgens de onderzoekers kunnen bedrijven via de scholen bij gevoelige en persoonlijke informatie van kinderen. Goede afspraken over het gebruik daarvan zijn er niet. "Er wordt hiermee feitelijk niet aan de eisen van de wet voldaan", concludeert PWC.

Kamermeerderheid ontstemd
Een meerderheid van de Tweede Kamer is ontstemd dat de staatssecretaris het rapport heeft achtergehouden. Het ministerie van Onderwijs laat in een reactie weten dat er in mei een brief naar de Tweede Kamer is gestuurd over de privacy van scholieren. In die brief wordt echter met geen woord gerept over het rapport van PWC. Het rapport is in september wel online gezet door het ministerie.

ZIE OOK: Vier vragen over de privacy van je schoolgaande kind

Gisteren onthulde RTL Nieuws dat basisscholen van meer dan een miljoen kinderen persoons- en leergegevens delen met vier uitgeverijen. Ouders hebben daarvoor geen toestemming gegeven en zijn hierover ook niet geïnformeerd.

RTL Nieuws
`