Nederland

Reactie Dekker: geen aanwijzingen voor misbruik lek

28 november 2014 21:54 Aangepast: 28 november 2014 21:55

Er zijn geen aanwijzingen dat er misbruik is gemaakt van het lek in Basispoort. Dat laat het ministerie van Onderwijs weten in reactie. Bekijk de volledige reactie van het ministerie hier.

"Basispoort is een particulier initiatief ontwikkeld door de educatieve uitgeverijen en schoolleveranciers om leerlingen eenvoudiger toegang te geven tot hun digitale leermiddelen. Veel scholen maken hiervan gebruik. RTL meldt vandaag dat er een beveiligingsrisico bestaat dat ook Basispoort kan raken. Kwaadwillenden zouden in theorie in bepaalde gevallen gegevens van de leerling kunnen achterhalen. Wij hebben van Basispoort begrepen dat de software inmiddels is aangepast. Er zijn volgens Basispoort geen aanwijzingen dat er ook daadwerkelijk misbruik is gemaakt van deze kwetsbaarheid in het systeem.

Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de software die zij gebruiken.  De PO Raad is in algemene zin namens de scholen in gesprek met Basispoort en de Groep Educatieve Uitgeverijen om de privacy en beveiliging van leerlinggegevens verder te verbeteren. Het ministerie volgt de zaak vanzelfsprekend op de voet. Het is immers van groot belang dat scholen en uitgevers ook online zorgvuldig omgaan met  de gegevens van hun leerlingen. Staatsecretaris Dekker schrijft op verzoek van de Kamer aan een brief over het bredere thema onderwijs, ICT en privacy die binnenkort wordt verwacht."

RTL Nieuws
`