Onderzoek MH17-vliegramp

'Maleisië volwaardig lid onderzoeksteam MH17'

01 december 2014 23:23 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Maleisië is volwaardig lid van het team van landen dat het strafrechtelijke onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Dat schrijven Maleisische media.

De andere landen die deel uitmaken van het gezamenlijke onderzoeksteam zijn Nederland, België, Australië en Oekraïne.

De procureur-generaal van Maleisië zegt dat hij door het Nederlandse Openbaar Ministerie op de hoogte is gebracht van het besluit om Maleisië officieel en als gelijkwaardige partner toe te laten tot het onderzoeksteam. Hij reist nog deze week af naar Den Haag om te vergaderen over de voortgang van het strafrechtelijke onderzoek.

Relatie met Oekraïne bekoeld
Oekraïne had moeite met de toetreding van Maleisië tot het team. Het Aziatische land, het thuisland van veel slachtoffers van de crash, werd wel al door de andere landen op de hoogte gehouden. De relatie tussen Oekraïne en Maleisië is onder meer bekoeld geraakt doordat Maleisië met de rebellen in het oosten van Oekraïne onderhandelde over de zwarte dozen van het neergehaalde toestel.

Een ander bezwaar om Maleisië toe te laten treden, was dat het juridische systeem in Maleisië erg afwijkt van dat in de andere landen. Zo bestaat in Maleisië de doodstraf. Dat zou tot problemen kunnen leiden als de daders van het neerhalen van het toestel zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Bronnen in Nederland verwachten dat het volwaardig lidmaatschap donderdag officieel bekend wordt gemaakt als het onderzoeksteam bij elkaar komt.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore