Privacyschending basisscholen

Kinderombudsman: Dekker kan privacy niet aan scholen overlaten

04 december 2014 14:39 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Marc Dullaert Beeld © ANP

Staatssecretaris Dekker moet duidelijk maken wat wel en niet mag worden uitgewisseld aan persoonsgegevens tussen scholen en bedrijven. En ouders moeten daarbij worden betrokken.

Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert in reactie op een brief van Dekker (Onderwijs) aan de Tweede Kamer. Dekker zegt daarin dat scholen handelen binnen de wet als ze op grote schaal informatie van kinderen doorspelen aan uitgevers.

ZIE OOK: Vier vragen over de privacy van je schoolgaande kind

Volgens de Kinderombudsman moet Dekker werk maken van de privacy van kinderen. "Ik vind het een taak van het ministerie om erop toe te zien dat er goed wordt omgegaan met deze waardevolle informatie. Dit moet controleerbaar en toetsbaar zijn."

Ouders verantwoordelijk
Ook moet Dekker er volgens de Kinderombudsman voor zorgen dat ouders controle krijgen over het gebruik van informatie van hun kinderen. “Ouders zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor hun kinderen en het is aan hen om te beslissen welke informatie van hun kinderen ze willen delen. Ouders moeten daar expliciet toestemming voor geven. Ouders staan nu langs de zijlijn.”

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`