'Falend asielbeleid'

Steeds meer gemeenten beginnen bed, bad, brood

08 december 2014 19:16 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Een vluchteling in een slaapkamer in het 'Vluchtgebouw', een gekraakt kantoorpand in Amsterdam waar uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven Beeld © ANP

Steeds meer gemeenten beginnen zelf met de opvang van illegalen, zo blijkt uit een inventarisatie. Ze negeren daarmee staatssecretaris Teeven, die faliekant tegen is.

Buitenlanders die illegaal in ons land zijn, krijgen inmiddels in tientallen gemeenten het zogenoemde bed, bad en brood. De opvang is er nu omdat het winter is, maar veel gemeenten willen er in het voorjaar gewoon mee doorgaan. Ze trekken zich er niets van aan dat het kabinet tegen is.

ZIE OOK: Bed, bad en brood voor illegalen: Teeven wacht af

Zes gemeenten hebben aangekondigd dat ze met permanente opvang gaan beginnen - ook na de winter:
1. Amsterdam
2. Den Haag
3. Utrecht (tot 01/06/2015)
4. Rotterdam (deed in verleden al veel)
5. Leiden
6. Nijmegen (toezegging college, begint begin 2015)

Nog eens 12 gemeenten overwegen bed/bad/brood. Daar is bijvoorbeeld een meerderheid in de raad voor, maar moet de gemeente nog beslissen of het doorgaat:
1. Amstelveen (college overweegt)
2. Breda (college overweegt)
3. Hilversum (college overweegt)
4. Deventer (motie aangenomen)
5. Tilburg (motie aangenomen)
6. Zwolle (motie aangenomen)
7. Eindhoven (motie aangenomen)
8. Hardenberg (motie aangenomen)
9. Haarlem (motie aangenomen)
10. Heerlen (uitbreiding nav oordeel Raad van Europa - overleg met andere gemeenten Zuid-Limburg)
11. Onderbanken (uitbreiding nav oordeel Raad van Europa - overleg met andere gemeenten Zuid-Limburg)
12. Maastricht (uitbreiding nav oordeel Raad van Europa - overleg met andere gemeenten Zuid-Limburg)

In veel gemeenten, ruim 30, kregen uitgeprocedeerde asielzoekers al noodhulp. Kerken en stichtingen krijgen dan subsidie om die hulp te geven.

BRON: ChristenUnie / LOGO

De Raad van Europa oordeelde in november dat Nederland bed, bad en brood moet regelen voor illegalen. Maar staatssecretaris Teeven weigert dat dus. Hij wil mensen alleen opvangen als ze meewerken aan hun terugkeer. Vooral de ChristenUnie heeft nu veel lokale afdelingen een motie laten indienen, zodat er gemeentelijke initiatieven komen.

'Staatssecretaris neemt verantwoordelijkheid niet'
"Je ziet nu dat – ondanks dat Den Haag geen noodopvang wil regelen voor mensen die uitgeprocedeerd zijn –  gemeenten die taak wel oppakken.  Overal is men bezig om te kijken hoe we uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen opvangen, zodat ze niet ’s nachts buiten hoeven te slapen", zegt ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind.

"Het is zeer te waarderen dat gemeenten de verantwoordelijkheid wel oppakken die de staatssecretaris laat liggen. Er is een duidelijke uitspraak van de Raad van Europa, die zegt dat we uitgeprocedeerde asielzoekers moeten gaan opvangen. Het is ook veel logischer om ze te gaan opvangen, want als je ze wilt helpen om terug te keren moet je dat doen vanuit een stabiele situatie", vervolgt Voordewind.

RTL Nieuws
`