Nederland

Hoogbejaard stel houdt recht op huishoudelijke hulp

09 december 2014 11:28 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Een vrouw demonstreert op 25 november op het Binnenhof tegen de bezuinigingen op de zorg. Beeld © ANP

Een hoogbejaard echtpaar (88 en 89 jaar) uit het Friese Dantumadiel heeft ook met ingang van 1 januari 2015 voorlopig nog recht op huishoudelijke hulp. De gemeente wil daarop bezuinigen, maar dat mag niet van de rechter.

De rechtbank in Groningen bepaalde vanochtend dat gemeenten als gevolg van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) geen algemene bezuinigingsmaatregel mogen nemen die alle burgers treft. Het echtpaar in Dantumadiel kan dankzij huishoudelijke hulp zelfstandig blijven wonen, maar de gemeente wil die vanaf 1 januari niet meer vergoeden. Daar heeft de rechter nu dus een streep door gezet.

ZIE OOK: Bejaard stel naar rechter om hulp te behouden

De rechter oordeelt dat hulp niet zomaar kan worden stopgezet zonder te kijken naar hun persoonlijke situatie. Dat het echtpaar eigen vermogen heeft in de vorm van een huis, mag daarbij geen rol spelen. Volgens de advocaat van de familie zou het schrappen van de hulp betekenen dat het echtpaar maandelijks 400 euro zelf moet betalen om zelfstandig te kunnen blijven wonen. "Dan komen ze ruim onder bijstandsniveau."

Met hulp van Ieder(in), de koepelorganisatie van chronische zieken en mensen met een beperking, waren het echtpaar en hun dochter naar de rechter gestapt. Volgens Ieder(in) staat de zaak niet op zichzelf. Veel gemeenten overtreden de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor ouderen en mensen met een beperking, stelt de organisatie. 'Dantumadiel' is min of meer een landelijke testcase voor de koepel.

ZIE OOK: Hulp van buren of familie? Dan geen geld voor zorg

Ieder(in) is blij met de uitspraak. De rechter geeft onomwonden aan dat gemeenten moeten kijken naar de specifieke situatie van mensen met huishoudelijke hulp en 'dat je die er niet categoraal uit kunt gooien', zei een woordvoerder. De advocaat van het echtpaar zegt dat de uitspraak betekent dat iedereen die vanaf volgend jaar geen recht meer heeft op huishoudelijke hulp zonder dat naar hun situatie is gekeken 'bezwaar kan maken en gelijk zal krijgen'.

Ook belangenorganisatie voor ouderen ANBO reageert opgetogen. "Gemeenten zijn nu hopelijk gewaarschuwd dat zij niet zonder gedegen vooronderzoek zomaar de huishoudelijke hulp mogen schrappen'', aldus directeur Liane den Haan. Ze zegt dat ANBO dagelijks meldingen binnenkrijgt van het zomaar schrappen of verminderen van de huishoudelijke hulp.

RTL Nieuws / ANP
`