Nederland

Treindrama Harlingen: 'Die overgang dicht? Ja graag!'

27 maart 2017 17:28 Aangepast: 27 maart 2017 17:28
Beeld © RTL Nieuws

Vandaag werd een nachtmerrie realiteit voor broer Hendrik Sijtsma uit Harlingen. Een maand geleden raakte er al een vrouw gewond toen een trein op een auto botste op de spoorwegovergang op zijn terrein. Vanochtend vielen er twee doden op 'zijn' overgang. "Die overgang dicht? Ja graag!"

Ruim twintig kleine kinderen van de Prins Johan Frisoschool waren op een uitje geweest bij de boer. Ze gingen daar lammetjes kijken. De eerste auto die vertrok van het uitje werd door de trein geraakt. De directeur van de school zegt tegen RTL Nieuws dat een ouder en een peuter in de auto zaten. 

Plannen om overgang op te heffen

Spoorbeheerder ProRail was al van plan de spoorwegovergang op te heffen. Sijtsma, eigenaar van de grond waar de overgang op ligt, voerde gesprekken met de spoorwegbeheerder om dat te regelen. 

"We waren in gesprek om een nieuwe toegangsweg neer te leggen. Ik snap ook wel dat dat niet in een paar weken kan," vertelt Sijtsma aan RTL Nieuws. "We moeten wel anderhalve kilometer omrijden, maar we zeiden na het vorige ongeluk al: 'Dit willen we niet weer meemaken'. Wie had nu kunnen vermoeden dat het al zover was." 

ProRail diep geschokt

Het plan is om de overweg helemaal weg te halen en een parallelweg aan te leggen zodat de boer zijn boerderij kan bereiken. De overgang op de Oude Trekweg is voorzien van waarschuwingslampen en -borden. Vooral omwonenden maken gebruik van de overgang. 

ProRail-directeur Pier Eringa zei eerder vandaag al namens het bedrijf diep geschokt te zijn door het ongeval en hij betuigt zijn medeleven aan de familie en vrienden van de slachtoffers.

Meer op rtlnieuws.nl:
Treindrama: slachtofferhulp voor kinderen school Harlingen