Nederland

Fietsersbond: Hou op met wegknippen fietsen

10 december 2014 10:06 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Gemeenten moeten stoppen met het wegknippen van fietsen en zorgen voor meer fietsparkeerplaatsen. Dat zegt de Fietsersbond.

De bond reageert daarmee op een onderzoek van het AD. De krant meldt dat er vorig jaar 152.000 fietsen geruimd werden, een kwart meer dan in 2012.

ZIE OOK: 'Slimme fiets waarschuwt voor gevaar'

De Fietsersbond zegt dat gemeenten goede fietsen ongemoeid moeten laten en alleen 'weesfietsen' (fietsen die lange tijd ergens ongebruikt staan) en wrakken opruimen en fietsen die ergens hinder of gevaar veroorzaken.

De bond zegt met gemeenten te gaan praten om ze tot ander beleid te bewegen. "De meeste fietsers zijn van goede wil en willen hun fiets echt niet zomaar ergens neerkwakken, maar liever goed en veilig wegzetten", zegt een woordvoerster.

Financieel voordeel
Stoppen met het vele wegknippen zou volgens de bond ook een financieel voordeel kunnen opleveren. Gemeenten zijn doorgaans veel meer geld kwijt met het wegknippen en bewaren van fietsen (kosten: 50 tot 70 euro per fiets) dan dat er binnenkomt van mensen die hun fiets komen terughalen (opbrengst: 10 tot 12 euro per fiets). Amsterdam, dat de kroon spant met ruim 73.000 weggeknipte fietsen in 2013, geeft er 1,5 miljoen euro aan uit, terwijl er maar 600.000 euro binnenkomt.

Het geld zou beter besteed zijn aan meer fietsenstallingen, zegt de Fietsersbond.

 

RTL Nieuws/ANP
`