EditieNL

Test: wat is het beste haardhout?

10 december 2014 17:48 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © Getty Images

Het is weer koud en donker, dus tijd om lekker voor het haardvuur te kruipen. Welk hout moet je gebruiken voor het mooiste, warmste en best knisperende vuurtje? Editie NL deed de test.

Drie experts zijn ingeschakeld die het haardhout op drie verschillende onderdelen hebben getest:

 • Vochtigheidsgraad: de vochtigheid laat zien of een houtblok überhaupt brand en of die lang genoeg brand. 
 • Beeldvlam: welk blok hout geeft de mooiste vlam? 
 • Warmte: hoe lang geeft een stuk hout warmte af en waar is dat van afhankelijk? 

"Een goed stuk hout heeft niet meer dan 15 a 20% vocht, maar de meeste zakken bij tankstations of bouwmarkten zijn zeiknat; die hebben vaak een vochtigheidsgraad van rond de 35%. Aangezien deze zakken meestal door mensen worden gekocht die het hout dezelfde avond nog wil aansteken, zal het resultaat dus vaak belabberd zijn", vertelt Bart Leenders, een van de testers.

De testers

 • Bart Leenders, voorzitter van de technische commissie bij Sfeerverwarmingsgilde
 • Henk Bos, ex-eigenaar van Bos Haarden, verkoopt al zijn hele leven haarden en weet naar eigen zeggen alles van hout;
 • Marina van der Zee, Stichting Houtresearch Wageningen. 

Volgens Leenders spelen naast de drie testonderdelen ook nog andere factoren mee: "Het type houtsoort en de afmetingen van een blok zijn van invloed op het resultaat."

Het haardhout

 • Gemengd hout, gekocht bij Karwei 
 • Golden Flame, gekocht bij Blokker 
 • Zwaluw haardhout, gekocht bij Esso 
 • Eikenhout, gekocht Albert Heijn
 • Eikenhout, gekocht bij 123hout.nl

Thumbnail

De uitslag

1. Met stip op nummer één: het Zwaluwhout van Esso.
Het oordeel van de jury: "Het is mooi beukenhout. De stukken zijn wel wat aan de grote kant, dus je moet nog wel een deel kloven. Het brandt mooi en snel, het vuur is goed warm. De vochtigheidsgraad is met 16,7 perfect."
Bart Leenders: "Doe mij maar een pallet."

2. De tweede plek wordt gedeeld door het eikenhout van Albert Heijn en het gemengde hout van Karwei. 
Het oordeel van de jury over Albert Heijn: "De vochtigheidsgraad an het hout is 29, dat is eigenlijk nog te nat om dit jaar te stoken. Het vuur is daardoor lastig aan te krijgen en verspreidt zich ook niet mooi over de blokken. Het is beter dit hout nog een jaartje te laten liggen."
Het oordeel van de jury over Karwei: "Doordat het gemengd hout is, namelijk essen en beuk, is het lastig iets te zeggen over de vochtigheidsgraad. Het gemeten blok gaf 20 aan, dat is prima. Maar bij het aansteken blijkt het toch lastig. Dat komt waarschijnlijk omdat het een gemengde zak is en stukken van andere bomen vochtiger zijn. Het is daardoor lastig in te schatten wat het doet."

3. Op nummer drie is eikenhout van 123hout.nl geeindigd.
Het oordeel van de jury: "Het ruikt heel goed. Maar met een waarde vna 25 is het wel te vochtig. Het brandt slecht, het gaat telkens uit. Nu scoort het niet zo goed, maar als je het een jaar laat liggen zou het volgend jaar zomaar de winnaar kunnen zijn."

4. De verliezer is Golden Flame van Blokker.
Het oordeel van de jury: "Dit heeft weinig met haardhout te maken. Leuk voor mensen die nooit een haard stoken of in een bungalowpark een keertje de haard stoken. Het geeft alleen een uurtje wat vlammen, maar je merkt niets van warmte."
Henk Bos: "Dit mag eigenlijk niet in de haard."

Reactie van Golden Flame: Golden Flame paraffine haardblokken zijn sfeerblokken en geen brandstof.Golden Flame ovengedroogd Beukenhout is vergelijkbaar met het Zwaluw product.Wijzelf zijn van mening dat ons hout nog beter is aangezien er alleen maar beukenhout in onze plastic zak zit en het is 100% FSC, inclusief aanmaakblokjes waarmee het hout aangestoken kan worden.

Tip: test zelf hoe vochtig je hout is.

Bart Leenders heeft een handig meetapparaatje waarmee hij de vochtigheidsgraad vast kan stellen. Maar er is ook een andere manier om te testen hoe vochtig je hout is, zonder apparaat. 

"Smeer aan één uiteinde van een blok hout wat afwasmiddel. Zet het andere uiteinde aan je mond en blaas er hard doorheen. Zie je bubbeltjes uit het hout komen? Dan kan de lucht er doorheen en is het droog genoeg."

 

Editie NL
`