Nederland

Daar is-ie dan: de moeilijkste puzzel van het jaar

11 december 2014 08:33 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © www.aivd.nl

Een kerstcadeautje van de AIVD waar veel mensen gefrustreerd hun hoofd over kunnen breken. De jaarlijkse kerstpuzzel is weer gepubliceerd. En ook dit jaar ziet-ie er verdomd moeilijk uit.

Een twintigtal opdrachten, ook wel bekend als de moeilijkste puzzel van het jaar. Ga er maar aan staan tijdens de kerstdagen. De puzzel is in tien jaar tijd pas één keer foutloos gemaakt.  

Staatsgeheimen
De vragen zijn bedacht door medewerkers van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging, dat staatsgeheimen versleutelt. De Kerstpuzzel is al jaren een traditie binnen de geheime dienst, maar wordt sinds 2011 ook gepubliceerd op de AIVD-site. Degene met de inzending met de minste fouten, krijgt een beker. Vorig jaar had de winnaar 86 van de 100 punten, een AIVD-medewerker 95.  

Gisteren is de puzzel verschenen. Er zijn woordreeksen die moeten worden aangevuld, er moeten codes worden gekraakt en er wordt gevraagd om een flink staaltje rekenkunst. Zelfs minister Plasterk, die als wetenschapper jarenlang DNA heeft gecodeerd en nu verantwoordelijk is voor de AIVD, breekt er zijn hoofd over. "Ik ben nog nooit zoiets moeilijks tegengekomen", zegt hij tegen de Volkskrant

Glimlach
Het doel van de opdrachten? "Dat niemand álle vragen doorziet, maar dat elke vraag door ten minste één persoon wordt opgelost", vertelt een woordvoerster aan de Volkskrant. "De opdracht is voor de makers geslaagd als je erom moet glimlachen of  opeens denkt: waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht?" 

Het advies van de AIVD: doe het samen. En nee: je hoeft geen wiskundige of cryptohacker te zijn. Om potentiële puzzelaars gerust te stellen: de winnaar van 2012 won met hulp van zijn vrouw en zijn dochtertje van zeven. 

Twee vragen uit de Kerstpuzzel:

Thumbnail

Ook proberen? Klik hier voor de puzzel.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`