Nederland

Wijkagent geeft boete aan jongen die 'kanker' roept: 'Wilde een voorbeeld stellen'

28 maart 2017 01:56 Aangepast: 28 maart 2017 13:53
Wijkagent Jelle van Heerikhuize

Hij had het helemaal gehad met jongeren die te pas en te onpas schelden met 'kanker'. Een jongen die dat afgelopen weekend deed in Ermelo kreeg een boete van de wijkagent. "Het was de eerste keer dat ik hier voor bekeurde."

Wijkagent Jelle van Heerikhuize gaf zondag een bekeuring aan een jongen die 'al kanker roepend' over straat liep. Toen Van Heerikhuize hem erop aansprak, kreeg hij als antwoord: "Waar bemoei je je mee? Dat bepaal ik zelf wel. Het staat niet in het wetboek."

'Vaker doen'

Het klopt dat het niet in het Wetboek van Strafrecht staat, maar in de Algemene Plaatselijke Verordening van Ermelo staat het wel. "Dit is volgens mij een manier om het aan te pakken", zegt de politieman tegen RTL Nieuws. "Ik ga het in het vervolg wel vaker doen. Natuurlijk niet voor iedereen met een grote waffel, dan zouden we de plank misslaan."

Het schelden en tieren op straat is de wijkagent al langer een doorn in het oog. Hij hoort er ook veel over van anderen. "Mensen storen zich eraan dat een deel van de jongeren te pas en te onpas loopt te schelden."

Positieve reacties

Hoe hoog de boete voor de bekeurde jongen is, weet Van Heerikhuize niet. Het Openbaar Ministerie moet daar een besluit over nemen. Het is ook de eerste keer dat de wijkagent hiervoor een boete geeft.

Naar eigen zeggen kreeg Van Heerikhuize 'heel, heel veel reacties' op zijn actie. En die reacties zijn alleen maar positief. "Mijn hele tijdlijn op Twitter en mijn inbox liepen vol met berichtjes."

Zestien gemeenten

Ingrijpen zoals wijkagent Van Heerikhuize heeft gedaan, kan in weinig gemeenten. Ermelo is één van de zestien plaatsen en gemeenten in Nederland die een vloekverbod in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) hebben staan.

Dat geldt ook voor:

 • Barneveld
 • Bodegraven
 • Elburg
 • Goedereede
 • Graafstroom
 • Krimpen aan den IJssel
 • Nieuwe-Lekkerland
 • Nijkerk
 • Nunspeet
 • Putten
 • Riemerswaal
 • Rijssen-Holten
 • Staphorst
 • Tholen
 • Urk

"Er zijn steeds minder gemeentes die zo'n verbod hebben", zegt Wilfried Verboom van de Bond tegen vloeken. "Het zijn overwegend plekken in de Biblebelt."

Vrijheid van meningsuiting?

Tegenstanders van het vloekverbod zeggen dat het in strijd is met de vrijheid van meningsuiting en dat het niet te controleren is. Het lijkt dus meer op een symbolisch verbod. Het zou ook goed kunnen dat de in Ermelo beboete jongen gelijk krijgt van de rechter als hij zijn boete aanvecht en zich beroept op de vrijheid van meningsuiting.

Waarom schelden we eigenlijk met kanker, terwijl bijna iemand wel iemand kent die door deze ellendige ziekte getroffen wordt? Omdat we in Nederland graag schelden met woorden uit de taboesfeer, legt Verboom uit. "Dat zijn woorden als God of andere woorden die met godsdienst te maken hebben, ziektes zoals tering, tyfus en nu kanker. Ook veel gebruikt worden woorden die met seks te maken hebben of seksuele geaardheid, zoals homo."

'Wat komt er na kanker?' 

Als je scheldt, doe je dat om je andere woorden kracht bij te zetten. Zo probeer je ervoor te zorgen dat iemand beter hoort wat je wilt zeggen. Geen goed idee, vindt Verboom. "Als je daar eenmaal mee begint, moet het steeds grover worden om nog effect te hebben. Wat komt er na kanker als dat is uitgewerkt?"

De Bond tegen vloeken waardeert de actie van de wijkagent. "Hij laat nu via Twitter extra hard horen wat zo'n scheldwoord met hem doet en dat hij kan ingrijpen op basis van de APV."

Respect is populairder

Fatsoen en vooral het gebrek daaraan is een hot item, merkt de bond. "Het woordje respect wordt steeds populairder, merken wij. Tegenwoordig maakt bijna iedereen zich er druk over, niet alleen gelovige mensen meer."

Het is dus ook niet zo vreemd dat de Bond tegen vloeken overspoeld wordt met verzoeken voor respectlessen op scholen. "Wij kunnen eigenlijk de vraag niet aan en maken geen reclame meer voor onze lessen. We zetten nu twee docenten fulltime in. Maar als we er zes hadden gehad hadden zij ook allemaal fulltime kunnen werken."  

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`