EditieNL

Je vliegt met je drone bij een zendmast. Mag dat?

12 december 2014 12:34 Aangepast: 08 januari 2015 01:23

Nederland krijgt een eerste Dutch Drone Academy. Eigenaren van de onbemande vliegtuigjes kunnen daar hun drone-diploma halen. En dat is hard nodig, stelt oprichter Parcival Hofland.

1. Waarom heb je de Dutch Drone Academy opgericht?
"Volgens  de branchevereniging Darpas zijn er in ons land 70.000 drones. Vliegen met een drone is hartstikke leuk en voor een paar tientjes heb je er al eentje. Maar de eigenaren zijn veelal ongetrainde bestuurders die geen idee hebben welke regels er gelden en hoe gevaarlijke situaties kunnen worden voorkomen. Zo snel als het aantal nieuwe drones groeit, zo rap groeit het aantal mensen dat geen flauw idee heeft van de kennis en regelgeving. Ik geef al praktijkcursussen en ook daar is veel behoefte aan." 

2. Wat leer je op de Drone Academy?
"Het is een online cursus van 15 uur. Deelnemers kunnen dus alles vanuit huis doen. Bedoeling is dat drone-eigenaren vaardigheden en de complexe regelgeving leren. Hoe onderhoud je je drone? Hoe laad je de accu op? Maar de cursus geeft ook antwoord op een vraag als: je vliegt in de buurt van een zendmast, wat moet je doen?  Er zit een simulator bij zodat cursisten thuis veilig kunnen leren vliegen. De cursus sluit af met een examen. Haal je die, dan ben je volleerd dronevlieger." 

3. Gebeuren er veel ongelukken met drones?
"Cijfers over het aantal ongelukken zijn er niet, maar het gaat regelmatig mis. Er vliegen 70.000 drones rond in Nederland en dat worden er alleen maar meer. Alleen al van de  DJI Phantom, een drone die 1 kilo weegt, vliegen er al 2.000 rond. Dat ding kan ruim 2 kilometer hoog, maar je mag maximaal 300 meter de lucht in. Veel mensen weten dat niet. Er gebeuren veel ongelukken mee, zo bewijzen allerlei filmpjes op YouTube. Als een propeller van zo'n drone iemands lichaam raakt, snijdt dat door het vlees tot op het bot."

4. Waarom zou je je opgeven voor de academy?
"Allereerst voor je eigen veiligheid en die van je omgeving. Met een diploma op zak krijg je korting op je WA-verzekering. Waarschijnlijk gaat de cursus tussen de 60 en 80 euro kosten. In mei gaat de academy van start."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`