Nieuwe zorgwet van de baan

Artsen en bonden blij met vervallen zorgwet

16 december 2014 17:51

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Consumentenbond en Abvakabo zijn zeer te spreken over de stemming in de Eerste Kamer vanmiddag, waarbij een zorgwet die de vrije artsenkeuze aan banden zou leggen, van tafel werd geveegd.

"Dit is fantastisch nieuws", zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. "We hebben ons met zo'n 70 andere organisaties hard gemaakt om de vrije artsenkeuze te laten bestaan en het is goed te zien dat daar nu naar geluisterd is. De randvoorwaarden voor het doorvoeren van deze wet waren niet op orde. Het zou de kwaliteit echt niet ten goede komen en daarom is het goed nieuws dat het wetsvoorstel niet door de Eerste Kamer komt."

ZIE OOK: Topoverleg op Torentje: VVD pissig op PvdA

Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is blij. Bestuurslid Paulus Lips: "De LHV heeft zich altijd sterk verzet tegen deze wetswijziging. Er was veel onduidelijkheid voor patiënten over waar ze wel of niet zorg kunnen krijgen. Wij zijn verheugd dat de vrije artsenkeuze behouden blijft. Het is goed dat de kwaliteit en niet de prijs doorslaggevend zijn. Een groot goed voor patiënt en arts."

Corrie van Brenk van Abvakabo FNV: "Er is zo veel, breed en massaal actie gevoerd tegen dit wetsvoorstel. Het is prachtig om te zien dat het protest loont tegen deze 'polis voor armelui', want daar kwam de inperking van de vrije artsenkeuze op neer. De zorg is geen markt waar je moet sturen op geld in plaats van kwaliteit, maar daar begon het wel steeds meer op te lijken. Wij zijn hartstikke blij dat het voorstel van de baan is."

RTL Nieuws/ANP
`