Nederland

AIVD luisterde advocaten terreurverdachten af

18 december 2014 12:49 Aangepast: 08 januari 2015 01:23

Advocatenkantoor Prakken d'Oliveira, dat veel terrorismeverdachten verdedigt, is door de AIVD vaak en lang afgeluisterd.

Dat blijkt uit een antwoord van minister Plasterk op een klacht van het kantoor. Advocaten van Prakken d’Oliveira hadden geklaagd omdat zij vermoedden al jarenlang door de AIVD te worden afgeluisterd.

Voldoende gewaarborgd
Dat blijkt dus waar te zijn, maar de AIVD is daarmee niet buiten zijn boekje gegaan, vindt Plasterk: 'De geheime dienst heeft de inzet van bijzondere bevoegdheden tegen de advocaten van voldoende waarborgen voorzien'.

Maar bij het uitwerken van afgeluisterde telefoongesprekken en e-mails heeft de AIVD wel degelijk 'onbehoorlijk' gehandeld, vinden Plasterk en de commissie van toezicht voor inlichtingendiensten CTIVD.

In strijd met behoorlijkheidsnormen
"Het gaat om communicatie die evident niet als relevant voor enig onderzoek van de AIVD kan worden beschouwd. Dit is in strijd met de behoorlijkheidsnormen."

In principe is het afluisteren van gesprekken tussen verdachten en advocaten verboden. Beide partijen moeten vrij met elkaar kunnen overleggen zodat een goede verdediging is gewaarborgd. Als er bijvoorbeeld direct gevaar voor de veiligheid is, kunnen er uitzonderingen worden gemaakt.
    
Rechten onvoldoende gerespecteerd
Prakken d'Oliveira vindt dat de AIVD de rechten van advocaten onvoldoende respecteert. "De huidige regels voor het aftappen van advocaten schiet ernstig tekort. Wij vinden aanpassing van de wettelijke regeling daarom noodzakelijk. Alleen met toestemming van een rechter moeten gesprekken van advocaten kunnen worden afgeluisterd", zegt Michiel Pestman van het advocatenkantoor

"We zijn geschrokken van de informatie van de minister. In een democratische rechtsstaat is het noodzakelijk dat burgers in vertrouwen met hun advocaat kunnen spreken, ook als zij mogelijk voorwerp van onderzoek zijn van de AIVD."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore