Compromis redt kabinet

PvdA-dissidenten weigeren deal te sluiten

18 december 2014 14:01 Aangepast: 06 september 2015 17:01

De drie PvdA-senatoren die de Zorgwet hebben weggestemd, weigeren een deal te sluiten met de PvdA-top om de crisis op te lossen. Marijke Linthorst, Guusje ter Horst en Adri Duivesteijn vinden dat het kabinet nieuwe voorstellen aan het hele parlement moet voorleggen en niet aan hen drieën. Dat melden direct betrokkenen aan RTL Nieuws.

Tot nu toe werd aangenomen dat Linthorst en Ter Horst bereid zouden zijn een compromis te sluiten; alleen Duivesteijn zou dat weigeren. Nu blijkt dat de drie senatoren gezamenlijk niet van plan zijn om toe te geven aan de druk van de top van de Partij van de Arbeid.

38 tegenstemmers
"De drie zijn absoluut niet van plan vooraf een deal maken. Want, zo zeggen ze: het gaat niet alleen om onze drie tegenstemmen. Nog 35 andere senatoren hebben tegengestemd", zegt Frits Wester.

De drie dissidenten stellen dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel van minister Schippers heeft verworpen. Het is aan het kabinet om met nieuwe voorstellen te komen, die vervolgens bij Tweede Kamer en Senaat moeten worden ingediend en behandeld.

ZIE OOK: Kabinet verkeert in crisissfeer

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore