Nieuw bewijs MH17

'Bewijs ooggetuige belangrijk voor nabestaanden MH17'

23 december 2014 17:14 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Nationale Herdenking van slachtoffers MH17

Voor nabestaanden van de MH17-ramp is het belangrijk dat er nieuw bewijsmateriaal is voor het neerhalen van het toestel.

Dat zegt Piet Ploeg, de voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, die nabestaanden van de 125 Nederlandse slachtoffers vertegenwoordigt. "Nabestaanden willen natuurlijk heel erg graag weten wat de toedracht is geweest van de ramp en ook wie de schuldige is, dus alles wat daaraan bijdraagt dat helpt ons", zegt hij.

ZIE OOK: Ooggetuige MH17: 'Mijn doel is rechtvaardigheid'

Gisteren toonde RTL Nieuws aan dat de aanslag zeer waarschijnlijk is gepleegd met een luchtdoelraket. RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens sprak een ooggetuige die foto's had gemaakt van een verticale rookpluim, vermoedelijk van die raket.

Vertrouwen in onderzoek
Ook het Openbaar Ministerie onderzoekt de foto's die de ooggetuige maakte. Nabestaanden hebben vertrouwen in dat onderzoek. Zorgvuldigheid staat voorop, vertelt Ploeg. "Zoals wij er tegenaan kijken is het een enorm complex onderzoek. Waar nabestaanden helemaal niets aan hebben, is als het onderzoek later allerlei gebreken vertoont."

"Laten we wel wezen, er zijn hier 298 mensen vermoord. En als er 298 van onze geliefden vermoord zijn, kan het niet zo zijn dat de dader niet ter verantwoording wordt geroepen."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore