Nederland

Een derde zzp'ers verdient karige boterham

23 december 2014 19:17 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Ruim een derde van de zelfstandigen zonder personeel verdient minder dan 20.000 euro per jaar.

Dat blijkt uit een onderzoek (pdf) door de Stichting ZZP Nederland. Het gaat om bijna 300.000 zelfstandig ondernemers.

Uit de enquête onder 3800 zelfstandige ondernemers blijkt dat 61 procent als zelfstandige niets heeft geregeld voor het pensioen. Ook blijkt dat twee op de drie zelfstandigen geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid heeft afgesloten.

ZIE OOK: VAR-verklaring zzp'ers blijft bestaan

In de groep met een inkomen tot 35.000 euro is zelfs drie op de vier mensen onverzekerd. Van de niet-verzekerden zegt 87 procent de hoge premie niet te willen of kunnen betalen.

Geen volledige werkweek
Toch toont de enquête volgens ZZP Nederland aan dat het 'best goed gaat' met de zelfstandigen in Nederland. De groep die minder dan 20.000 euro per jaar verdient, bestaat deels uit net gestarte zelfstandigen en mensen met een minder dan volledige werkweek, aldus ZZP Nederland.

ZIE OOK: Coalitie botst over zzp'ers

Ook wijst ZZP Nederland erop dat bijna de helft van de zzp'ers niet (volledig) afhankelijk is van het inkomen dat diegene als zelfstandige verdient.

Is 20.000 euro weinig?
Voor werknemers in loondienst van 23 jaar en ouder is 20.000 euro ongeveer het bruto minimumloon. Maar dat is niet direct vergelijkbaar met een zzp'er met dat inkomen. Aan de ene kant profiteren zzp'ers met een laag inkomen namelijk van een relatief lage belastingdruk. Daar staat echter tegenover dat zij zelf moeten opdraaien voor pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheidsverzekering.

RTL Nieuws
`