Nederland

Justitie wil dat India vader van ontvoerde Insiya uitlevert

29 maart 2017 14:45 Aangepast: 29 maart 2017 16:49
De toen tweejarige Insiya werd in september ontvoerd.

Het Openbaar Ministerie heeft bij de Indiase autoriteiten een verzoek ingediend om Shehzad H., de vader van het ontvoerde meisje Insiya, uit te leveren. Justitie ziet hem als een verdachte. H. zou opdracht hebben gegeven zijn dochter weg te halen bij haar moeder.

Dat bleek bij de tweede pro-formazitting in de zaak. Zijn dochter Insiya werd op 29 september vorig jaar, toen ze 2 jaar was, ontvoerd uit de woning van haar oma in Amsterdam. Ze zit waarschijnlijk bij haar vader in India. Haar moeder heeft sinds Insiya is ontvoerd geen contact meer met haar gehad. "Mijn ex houdt dat tegen, tegen de adviezen in", zegt ze.

Overmeesterd door buurtbewoners

De enige verdachte die nog in voorlopige hechtenis zit voor de ontvoering, de Amerikaan Robert B., komt niet vrij. De rechter wees zijn verzoek om het proces in vrijheid af te wachten af. Het gevaar dat B. de benen neemt is te groot, vindt de rechter, en er zijn te veel ongunstige verklaringen over hem afgelegd.

B. was volgens de verklaringen van medeverdachten ingehuurd om de oma van Insiya tijdens de ontvoering in bedwang te houden. Zelf ontkent hij dat. Hij zegt dat hij alleen was opgetrommeld om een document te overhandigen en zegt dat hij geen geweld heeft gebruikt. Hij werd door buurtbewoners overmeesterd en zit sindsdien vast.

Goede daad

In verband met de ontvoering zijn in Nederland vijf verdachten opgepakt, vier mannen en een vrouw. Een deel van hen zei het idee te hebben gehad 'iets goeds te doen', omdat de vader van Insiya hen ervan had overtuigd dat Insiya bij hem hoorde, en niet bij haar moeder.

Nog eens twee verdachten zijn in het buitenland gearresteerd, in Irak en in de Verenigde Staten. Het is wachten op hun uitlevering. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Moeder ontvoerde Insiya: Ik strijd door, ze rekent op mij
Vader ontvoerde Insiya: 'Ik probeer haar te redden'

`