EditieNL

Ziek van menstruatie: 'Geef vrouwen één of twee dagen betaald verlof'

29 maart 2017 17:10 Aangepast: 30 maart 2017 09:49
Anke Verhagen Beeld © Editie NL

Hebben vrouwen recht op betaald verlof wanneer ze ongesteld zijn? Over die vraag debatteert het Italiaanse parlement deze week. Ook in Nederland wordt hier al langer voor gepleit.

Het Italiaanse wetsvoorstel komt van een paar vrouwelijke parlementsleden, die vinden dat vrouwen recht hebben op rust tijdens de menstruatie. In sommige Aziatische landen krijgen vrouwen al vrij tijdens de menstruatie. En ook in Nederland zijn er veel voorstanders te vinden. Want die paar dagen zouden een positief verschil kunnen maken, ook voor de economie.

Niet het meest extreem

Anke Verhagen startte eind vorig jaar samen met haar vriend Peter de Vroed een petitie om menstruatieverlof in Nederland verplicht in te voeren. Zelf heeft Anke altijd veel last van haar menstruatie. "Ik weet niet of je het filmpje van Humberto Tan hebt gezien? Dat apparaat hebben ze ook op mij getest. Mijn menstruatie is vergelijkbaar met standje 95, terwijl Humberto op 50 zat. En ik ben nog niet eens het meest extreme geval", vertelt ze.

Ziek melden

Krampen, vermoeidheid, hoofdpijn en humeurschommelingen. Anke's klachten zorgden ervoor dat ze tijdens haar werk als freelancer niet echt aanwezig was, nauwelijks concentratie had en veel langzamer was dan normaal. "Als ik een klus niet wilde afslaan en buitenshuis moest werken ging alles mis. Ik was moe, suf en had veel buikpijn met het gevolg dat ik nog een dag terug moest komen om het af te maken."

Volgens onderzoek van Men-struatie meldt 59 procent van de vrouwen zich wel eens ziek tijdens haar menstruatie. 44 procent werkt gewoon door en 23 procent zou liever thuisblijven, maar durft zich niet ziek te melden. De petitie pleit voor een paar rustdagen per maand. "Als we vrouwen een of twee dagen geven om de batterij weer op te laden kunnen ze daarna weer goed de maatschappij in. Daar profiteert iedereen van", zegt Anke. 

Overbodige maatregel

Volgens arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen is de maatregel echter overbodig. "In Nederland heb je recht op verlof als je niet in staat bent je werkzaamheden te verrichten. Als een vrouw dusdanige lichamelijke klachten heeft, dan ben je dus al gedekt door het ziekteverlof."

Van Gelderen denkt dan ook niet dat er draagvlak is voor het voorstel. Bovendien zou zo'n regeling volgens hem ook averechts kunnen werken. "Straks worden er meer mannen aangenomen in plaats van vrouwen vanwege deze regeling. Dan bereik je juist het tegenovergestelde." 

Bekijk hier de video:

 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore