Nederland

Nieuwe regels nekslag voor duizenden zeldzame Hollandse oerkoeien

29 maart 2017 18:02 Aangepast: 29 maart 2017 18:17
'Oerkoe' Lakenvelder wordt bedreigd door fosfaatregels

Zo’n 175.000 gezonde Hollandse koeien moeten worden verkocht of geslacht, omdat Nederland te veel mest en fosfaten produceert. En daardoor moet 10 procent van de koeienstapel verdwijnen, waaronder ook zeldzame met uitsterven bedreigde koeienrassen.

Jelle Hidma begon twee jaar geleden met zijn biologische boerderij in Enschede. Hij fokt zeldzame Lakenvelder, een bedreigd oer-Hollands runderras waar er nog maar zo’n 3000 van zijn. Ze geven verrukkelijk vlees dat verkocht wordt aan exclusieve restaurants.

Zijn koeien lopen buiten in de natuur. Jelle Hidma wil graag dit bijzondere ras in standhouden. Maar zijn droom valt nu in duigen. "Ik heb 23 koeien en wil langzaam mijn bedrijf laten groeien naar zo’n 50 koeien. Maar ik mag niet verder uitbreiden vanwege de nieuwe fosfaatregels. En 23 koeien zijn te weinig voor een levensvatbaar bedrijf."

480 euro boete per koe

Zijn koeien zijn drachtig en verwachten zo’n 10 kalfjes, maar die mag Hidma niet houden. Ze moeten naar de slacht. Doet hij dat niet, dan krijgt hij iedere twee maanden een boete van 480 euro per koe.

En de slacht is slecht voor het met uitsterven bedreigde ras. Je hebt minimaal 5000 Lakenvelderkoeien nodig voor een gezonde populatie. Maar er mag geen koe meer bij komen.

Geen uitzondering voor bio-boeren

Het zure aan het verhaal is dat Jelle biologisch boert. Hij heeft voldoende grond, gebruikt geen kunstmest of antibiotica en alles gebeurt diervriendelijk. Maar hij en zijn collega bio-boeren worden gestraft voor de intensieve melkveehouderij waar zij geen onderdeel van uitmaken.

Zij worden gestraft voor de enorme fosfaatuitstoot in de intensieve veeteelt. Nederland heeft binnen Europa een uitzonderingspositie, de zogeheten derogatie, zodat ze meer fosfaten mogen produceren. Daarmee is zo’n 100 miljoen euro gemoeid. Nederland is er alles aangelegen om aan de Europese regels te voldoen. 

Afschaffen melkquotum

Het koeienoverschot komt doordat in april 2015 het melkquotum werd afgeschaft, waardoor boeren veel meer melkkoeien kochten. Maar al deze extra koeien zorgden voor meer mest en fosfaten. Hierdoor overschrijdt Nederland de Europese fosfaatregels.

Staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam moest ingrijpen. Hij stelde twee peildata in. Boeren met melkkoeien mogen niet meer dieren hebben dan ze hadden op 2 juli 2015. Voor vleeskoeien geldt de peildatum van 15 december 2016. Alle koeien die na die datum zijn gekocht of geboren moeten weg.

Uitsterven bedreigd

Het ministerie maakt geen uitzondering of het gaat om een zeldzaam met uitsterven bedreigd runderras als Lakenvelder, Blaarkop of Fries Roodbont of een ‘ordinaire’ zwartbonte Holstein waar er ruim 1,2 miljoen van zijn.

Deze willekeur is Geert Boink, voorzitter van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen een doorn in het oog. "Ze zijn ons gewoon vergeten. Het gaat om 8000 zeldzame koeien die een onderdeel zijn van ons culturele erfgoed. Je hebt voor de biodiversiteit een minimaal aantal koeien nodig om inteelt te voorkomen."

Nood is hoog

Boink zegt: "De nood is hoog. We kunnen geen dag meer wachten. Er gaan nu al koeien naar de slacht, die eigenlijk behouden hadden moeten worden. We kunnen geen uitstel meer hebben. Het is nu al vijf over twaalf."

Vanmiddag kwam staatssecretaris Van Dam met het bericht dat hij gaat onderzoeken of hij een oplossing kan vinden voor de zeldzame koeien. En een aantal boze vleesveebedrijven wacht dat niet af en spant 12 april een kort geding aan tegen de fosfaatregels.

Meer op rtlnieuws.nl:
Boze boeren: afgeschaft quotum doet ons de das om

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore