EditieNL

Pas op: lach jezelf niet de kreukels in

05 januari 2015 11:30 Aangepast: 08 januari 2015 01:17
Beeld © Kim Kardashian / Instagram

Lachen? Niet als het aan Kim Kardashian ligt, zij is er helemaal mee gestopt. Op haar Instagram-foto's is bijna geen glimlach te zien. En dat allemaal uit angst voor rimpels. Maar krijg je die ook écht van lachen?

"Ja, het is echt waar", zegt cosmetisch arts Robert Schoemacher​. Van lachen kun je rimpels krijgen. "Als je spieren veel gebruikt, krijg je lijntjes in je gezicht." Kim Kardashian heeft dat dus goed begrepen. Ze kijkt vrijwel alleen met een stalen blik in de camera. 

ZIE OOK: Kun je internet stukmaken met een blote kont?

Dit weekend gaf ze het toe op Instagram: "Zie je wel! Ik glimlach heus wel eens en soms lach ik zelfs. Niet te vaak want dat veroorzaakt rimpels", schreef ze bij één van haar foto's.

 

See I do smile... even laugh on occasion. Not too often though because it causes wrinkles @shammaurice

A photo posted by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

 

Pas op hoe je slaapt!
Maar dat is niet het enige risico op rimpels dat je loopt, zegt Jetske Ultee. Zij is onderzoeksarts cosmetische dermatologie. "Een belangrijke oorzaak van rimpels is frictie van de huid. Door de huid frequent te bewegen, verzwakt het bindweefsel op de plekken die vaak opgerekt worden."

ZIE OOK: Trend: snoer je in voor een wespentaille

En zelfs in bed ben je niet veilig. "Bepaalde slaaphoudingen zorgen voor lijntjes in je gezicht. Die verdwijnen na een paar uur weer, maar op den duur kunnen ze permanent blijven." Volgens Ultee leidt op je zij slapen tot rimpels in de kin en in de wangen, op je buik slapen geeft fronsrimpels.

Hulp is nabij
Maar er zijn natuurlijk oplossingen. De meest gebruikelijke is volgens Schoemacher een spuitje botox. "Daarmee leg je de spieren plat en zorg je dat de lijntjes verdwijnen. Je leert het gebruik van die spieren als het ware af." Dat is volgens de arts de beste oplossing: gewoon de spiertjes niet meer gebruiken.

Helemaal niet meer lachen is voor Schoemacher niet de oplossing. "Als arts zou ik iedereen afraden om te stoppen met lachen. Uit onderzoek blijkt dat lachen ontzettend gezond is. Als je ermee stopt, krijg je waarschijnlijk een verzuurd gezicht."

 

EditieNL
`