Nederland

Buitenlandse studenten in Nederland: 'Geweldig, maar je moet wel hard werken'

30 maart 2017 19:03 Aangepast: 30 maart 2017 19:03
Siyou Liu wil voorlopig niet weg uit Nederland. Beeld © Eigen foto

Nog nooit gingen zoveel buitenlandse studenten naar Nederlandse universiteiten. Mathias Young (21) en Siyou Liu (24) studeren al jaren in Rotterdam en Utrecht. "Het was wel een cultuurshock."

Young is half Frans, half Canadees, groeide op in Cuba, ging vier jaar naar de middelbare school in Parijs en studeert nu al drie jaar International Business Administration aan de Rotterdam School of Management. "Super leuk en veel internationale studenten hier."

Liu komt uit China, studeert International Communication & Media aan de Hogeschool Utrecht en liep een half jaar stage bij Philips. "Mijn leidinggevende ging daar soms al om vier uur 's middags naar huis om bij zijn gezin te zijn. Jullie zijn zoveel flexibeler."

'Goede universiteiten'

De Chinese studente koos heel bewust voor Nederland. "Er zitten veel grote, internationale bedrijven hier, jullie universiteiten doen het goed op de internationale ranglijsten, het onderwijs is niet heel duur en de school kon een visum regelen."

Utrecht noemt ze bovendien een fijne stad. "Het is gemoedelijk en klein." Al gaat ze nu wel verhuizen naar Rotterdam omdat daar meer internationale bedrijven zitten. Eén ding weet Liu dan ook zeker: "Ik wil hier heel graag een paar jaar blijven werken."

Thumbnail

Mathias Young: "Jullie zijn wel heel direct." (Eigen foto)

Young was voordat hij in Rotterdam ging studeren nog nooit in Nederland geweest. Ook voor hem was de hoge kwaliteit van het onderwijs een reden om hier te gaan studeren. "En het studieprogramma sprak mij erg aan." 

Wennen was het wel. Lachend: "Vooral aan jullie direct manier van communiceren. Jullie zijn zo eerlijk. In het begin vond ik dat heel onbeleefd, maar nu kan ik dat wel waarderen. Op Cuba en in Frankrijk geven mensen veel vaker wenselijke antwoorden. Dat doen jullie niet."

Cultuurshock

Een tweede cultuurshock noemt hij de zelfstandigheid die verwacht wordt van studenten. "Ik ben gewend dat de school je opties over vakken en studierichtingen aanreikt. Jullie moeten zelf bedenken wat je wilt en welke richting je op wil gaan. Je kunt hulp vragen aan de universiteit, maar er worden geen dingen aangereikt."

Liu vindt dat juist een plus. "Je kan makkelijk wisselen tussen scholen en vakken en je eigen weg vinden. Zo ben ik van de universiteit naar de hogeschool gegaan zonder dat ik opnieuw een toelatingsexamen moest doen."

In China is dat volgens haar wel anders. "Daar zijn er veel minder opties. En eenmaal gekozen, kun je niet zo maar wisselen van universiteit." Die flexibiliteit zag ze bij Philips ook. "Op tijd naar huis om voor je kinderen te zorgen en dan 's avonds nog wat mails sturen, dat kan allemaal. De balans tussen werk en privéleven is bij jullie belangrijk."

Hard werken

Young vindt juist wel dat de studiedruk hoog is, althans hoger dan hij gewend is. "Ik moest bijna van school af na het eerste jaar omdat ik niet genoeg vakken had gehaald. Er zit veel druk op studenten om hard te werken en resultaten te halen."

Hij vindt dat Nederlandse studenten het goed voor elkaar hebben. "Leiden, Utrecht, Rotterdam allemaal geweldige studentensteden met allerlei faciliteiten. Studenten hebben vele vrijheden en het leven is in vergelijking met Parijs niet duur."

'Geen groepen'

Hij blijft nog zeker een jaar in Rotterdam en wil daarna graag in Canada werken. "In Nederland een baan vinden zou echt moeilijk worden. Zelfs een stage lukte niet omdat ik de taal niet spreek." Hij grapt dat dat de schuld is van Nederlanders. "Zelfs in winkels word ik altijd in het Engels geholpen. Echt iedereen spreekt dat."

Zijn er dan echt zo weinig nadelen? Liu moet even nadenken en noemt dan de individualiteit. "In China doe je alles in en met een groep. Daar is het té, maar het fijne is dan wel dat je altijd die groep hebt om op terug te vallen. In Nederland staan mensen er wel vaker alleen voor."

Meer op rtlnieuws.nl:

`