Criminelen produceren kentekenplaten

Slachtoffer kentekenfraude: in 3 weken 3500 euro aan boetes

12 januari 2015 18:11 Aangepast: 12 januari 2015 18:34
Paul Piebinga, slachtoffer kentekenfraude Beeld © RTL Nieuws

35 verkeersovertredingen en ook nog twee gevallen van doorrijden zonder betalen bij een tankstation. Paul Piebinga schrok enorm toen hij bijna drie jaar geleden mail na mail van zijn leasemaatschappij kreeg met in totaal voor 3500 euro aan boetes.

"Ik was op vakantie en begreep dat hier iets niet in de haak was". Paul Piebinga belde direct de politie. Die zei dat hij waarschijnlijk het slachtoffer was van kentekenfraude en dat hij de boetes en ook rechtszaken maar moest aanvechten.

Eigen onderzoek
Na terugkomst leverde Piebinga de lease-auto in en vroeg alle foto’s van de overtredingen op. Direct al zag hij dat de auto weliswaar sprekend leek op zijn wagen maar dat het zaakje toch niet klopte. 'De nummerplaat op de foto’s was ietsje langer dan de mijne, en ook anders gemonteerd, en ook het logo van de dealer zag er anders uit.'

Thumbnail

Een opgevraagde foto van de vervalste nummerplaat

Een video die hij opvroeg bij één van de gedupeerde tankstations toonde aan dat de auto compleet andere velgen had dan de zijne. En ook kon hij in de meeste gevallen aantonen dat hij op de tijdstippen van de overtredingen op een andere plek was dan die van de foto’s. Piebinga dacht dat hij zijn verweer wel rond had.

ZIE OOK: Criminelen kraken productie kentekenplaten

Hij verpakte de resultaten van al zijn speurwerk in een mooi dossier en stuurde dat samen met een bezwaarschrift op naar justitie. Volgens de standaardprocedure werd dat bezwaar zonder meer afgewezen. Piebinga moest zaak voor zaak, boete na boete, overtreding na overtreding gaan aanvechten voor de rechter.

Gebed zonder eind
De eerste zaak kwam pas na ruim twee jaar voor. Inmiddels heeft Piebinga zeven keer voor de rechter gestaan en is het merendeel van zijn zaken geseponeerd. Maar klaar is hij er nog lang niet mee: "Er komen nog zeker twee zaken in verband met de verkeersboetes en dan dan moet ik nog vijf keer voorkomen in strafzaken voor extreem hoge snelheidsovertredingen waar geen schikking in de vorm van een boete voor wordt getroffen."

Wat Paul Piebinga betreft is het systeem waarin foto’s van kentekens al bewijsmateriaal gelden volkomen achterhaald. "Ik heb nog geluk gehad omdat ik aan kon tonen dat het kenteken niet het mijne was. Maar het is duidelijk dat het systeem niet waterdicht is. Het is zo lek als een mandje."

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore