Nederland

VU schrapt omstreden debat over Palestijnse kwestie

12 januari 2015 22:41 Aangepast: 13 januari 2015 00:55

De actiegroep Studenten voor Rechtvaardig Palestina (SRP) wilde morgen een discussie organiseren over de Palestijnse kwestie. Het debat was omstreden, omdat de actiegroep slogans hanteert als 'VU Israël-vrij'.

Voorzitter Jaap Winter van de VU stelt dat het mogelijk moet zijn op een universiteit om een debat te voeren, ook over gevoelige en controversiële onderwerpen. "Wij hebben vandaag gemerkt dat in het licht van de maatschappelijke onrust ontstaan door de gebeurtenissen van vorige week, het debat gevoelens van uitsluiting en onveiligheid oproept binnen de universitaire gemeenschap", aldus Winter. "Daarom hebben wij onze beslissing herzien en besloten om nu dit debat niet te laten plaatsvinden." 

Afstand van standpunt
De SRP zet zich onder andere in voor het verbreken van samenwerkingsverbanden van de Vrije Universiteit met Israël. "Dit is niet het beleid van de Vrije Universiteit", zegt Winter. "Wij nemen ook expliciet afstand van dit standpunt. Onze universiteit heeft een lange traditie van dialoog en gesprek, een academische  boycot vinden wij daar niet mee te verenigen."

ZIE OOK: Joden Frankrijk vrezen nieuwe aanslagen

De SRP laat op Facebook weten dat het debat nu op een andere locatie wordt georganiseerd, in het Nelson Mandela Centrum in Amsterdam.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`