Siebe Sietsma

De cover-up van Ivo Opstelten

13 januari 2015 02:50

Twee jaar geleden verdween een alarmerend politierapport onderin een la van de minister van Veiligheid en Justitie. Het rapport onthult dat criminelen structureel inbreken bij kentekenplaatfabrikanten en zo tienduizenden blanco kentekenplaten bemachtigen.

Omdat bij zo'n inbraak ook twee persen zijn ontvreemd, mag je aannemen dat een bende kentekens op aanvraag levert.

"Wegpiraten, benzinedieven en zware criminelen floreren bij de valse kentekens, terwijl 
nietsvermoedende burgers de meest zware boetes krijgen"

Dat criminelen sjoemelen met kentekens en anoniem door het verkeer kunnen is al erg genoeg. Maar deze constructie is listiger: het biedt de mogelijkheid om auto's te klonen. Als een huurmoordenaar een zwarte BMW bezit waarmee hij een liquidatie wil uitvoeren, dan zoekt hij hetzelfde type met dezelfde kleur en zet hij het kenteken van die auto op z'n eigen auto. Zelfs bij een staandehouding door de politie valt de vervalsing niet op. De crimineel gaat voor de autoriteiten vanaf dat moment door voor de eigenaar van het origineel. Wegpiraten, benzinedieven en zware criminelen floreren bij de valse kentekens, terwijl nietsvermoedende burgers de meest zware boetes krijgen.

Afgelopen mei vroeg RTL Nieuws beleefd of de minister dat rapport uit de la wilde halen, zodat wij erover konden publiceren. Dat proces kostte ons veel moeite en het ministerie de maximale dwangsom van €1260,- voor het overschrijden van alle wettelijke termijnen. Maar na een half jaar wachten kregen we uiteindelijk deze linker pagina:


Thumbnail

"De meeste weggelakte passages gaan over oplossingen voor dit criminele fenomeen. Maar die wil de minister dus niet vrijgeven"

U ziet het. Grote delen gecensureerd. Niet ongebruikelijk in vrijgegeven overheidsdocumenten. Maar toevallig kregen we op een winderige straathoek ook het origineel (zie rechts) in handen gedrukt. Een zeldzame en interessante situatie, want nu is zichtbaar wat er in de gezwarte passages stond.

Wat blijkt? Geen staatsgeheimen of opsporingsinformatie over de Nederlandse onderwereld. De meeste weggelakte passages gaan over oplossingen voor dit criminele fenomeen. Maar die wil de minister dus niet vrijgeven. Vergelijk zelf:


Thumbnail


Thumbnail


Thumbnail

 

Waarom eigenlijk niet? Een werkgroep uit de autobranche rekent voor dat die oplossing de consument slechts enkele euro's kost, het Rijk vele miljoenen oplevert en snel en makkelijk kan worden ingevoerd. Bovendien heeft de oplossing draagvlak bij de politie en de autolobby en tackelt die een belangrijk hulpmiddel voor criminelen. De minister kon er zo mee aan de slag. Maar dat heeft hij niet gedaan. Zelfs de organisaties die namens de autobranche een advies hadden uitgebracht, mochten niet bekend worden.


Thumbnail

"Zuur is zo'n cover-up voor al die gedupeerde burgers. Zij moeten voor de rechter keer op keer aantonen dat het niet hún auto is die met 190 km/u over de A10 raasde"

Opstelten onderneemt dus geen actie tegen een wijdverbreid en schadelijk crimineel fenomeen. Hij overschrijdt de wettelijke termijnen om informatie daarover te verstrekken. En als hij uiteindelijk toch levert, zijn die documenten zo gezwart dat het meer lijkt op een cover-up uit de doelgroep van de Justitieminister dan een poging te voldoen aan de wettelijk verplichte transparantie. De pers gepiepeld.

Zuur is zo'n cover-up voor al die gedupeerde burgers. Zij moeten voor de rechter keer op keer aantonen dat het niet hún auto is die met 190 km/u over de A10 raasde. De minister heeft een oplossing voor hun problemen. Maar ze mogen het niet weten.