Nederland

Vaker ontslag na foute Facebookopmerking

14 januari 2015 07:11 Aangepast: 14 januari 2015 22:12

"Laten we die zwarte apen daar lekker creperen en het geld eerst besteden aan armoede in Nederland." Deze opmerking in een discussie over ebola op Facebook leidde tot ontslag op staande voet.

Dit voorbeeld van een beveiliger op de Rotterdamse tram staat niet op zichzelf. Door de populariteit van sociale media als Facebook en Twitter, groeit ook het aantal mensen dat ontslag krijgt om een foute tweet of Facebookpost. Dat schrijft de Volkskrant op basis van arbeidsrechtsdeskundigen.

ZIE OOK: 'Ik denk nu wel tien keer na voordat ik iets op Facebook zet'

Bij juridisch dienstverlener DAS vormen misstappen op sociale media inmiddels de oorzaak voor een tiende van alle zaken waarbij sprake is van ontslag op staande voet.

De dienstverlener heeft in 2014 300 ontslagzaken gehad waarbij uitlatingen op sociale media één van de redenen waren een werknemer te ontslaan. In 70 van de gevallen waren de uitlatingen zo ernstig, dat ze op zichzelf al voldoende waren voor ontslag.

ZIE OOK: Niet zo slim: ontslag door foto op Facebook

Ook ARAG en Achmea Rechtsbijstand erkennen tegenover de krant dat het aantal ontslagen door uitlatingen op internet stijgt. "Vroeger reikten dergelijke uitlatingen bij wijze van spreken niet verder dan de verjaardagskring, nu kunnen ze dankzij internet een eigen leven gaan leiden en de werkgever beschadigen", zegt arbeidsrechtjurist Hanneke Boesveld van ARAG.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`