Economie

Giel Beelen levert 60.000 euro salaris in

01 mei 2017 20:20 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Radiopresentator Giel Beelen heeft vorig jaar ruim vijftien procent minder verdiend dan een jaar eerder. Harkte hij in 2015 nog ruim 440.000 euro binnen, in 2016 moest hij het met een schamele 380.000 euro doen.

Dat blijkt uit het jaarverslag van BNN-VARA over 2016. Hoewel de naam van Beelen niet expliciet wordt genoemd, is het een publiek geheim dat het de dj betreft. Daarmee zit de presentator precies op het dubbele van de norm in het kader van het Beloningskader Presentatoren in de Publieke Omroep (BPPO). Dit bedrag ligt op ongeveer 189.000 euro.

De reden van de daling heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Beelen minder op de radio te horen is. De dj stopte eind vorig jaar na ruim twaalf jaar met zijn ochtendshow op 3FM. Sindsdien trekt hij in zijn nieuwe programma het land in op zoek naar nieuw talent.

Advies en promotie

De radio-dj moet sowieso op de kleintjes letten, nadat de Nederlands Publieke Omroep (NPO) eind vorig jaar bekendmaakte niet langer duurbetaalde presentatoren in te huren voor advies- en promotiewerk. Hoeveel Beelen hiermee verdiende is niet bekend. De Telegraaf onthulde echter een bedrag van 125.000 euro.

De best verdienende BNN-VARA-presentator is nog altijd Matthijs van Nieuwkerk. Zijn inkomen bleef gelijk op 580.000 euro. Daarmee is de presentator van De Wereld Draait Door direct ook de best betaalde presentator van de gehele publieke omroep.

Nieuwe wet

Nog eens twee andere presentatoren van BNN-VARA verdienden vorig jaar meer dan de BPPO-norm. Daartussen zit hoogstwaarschijnlijk radio-dj Gerard Ekdom, die uitkwam op 288.000 euro. Andere namen die regelmatig genoemd worden zijn Paul de Leeuw, Astrid Joosten en Jeroen Pauw.

Het kabinet probeert de topinkomens in de publieke en semipublieke sector aan te pakken via een nieuwe wet. Alleen medisch specialisten en luchtverkeersleiders mogen van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) nog meer verdienen dan een minister. Dit bedrag ligt in 2017 op 181.000 euro. Voor supergetalenteerde presentatoren wordt geen uitzondering meer gemaakt.

`