Nederland

Zware griep: extra bedden in ziekenhuizen

16 januari 2015 16:41 Aangepast: 16 januari 2015 17:42
Beeld © ANP

Het heerst én hoe: ons land kampt met een griepepidemie. De variant die heerst is erg vervelend: mensen zijn lang en flink ziek. Sommige ziekenhuizen hebben extra personeel ingezet. Vijf vragen over de griepepidemie.

1. Wat zijn de kenmerken van deze griepepidemie?
Het merendeel van de mensen die nu ziek is, heeft last van een nieuwe virusvariant: een mutatie van het H3N2-virus. Dat is een zware griep die opvallend lang duurt en voor veel ziekenhuisopnames zorgt. Bij deze griepsoort komen veel complicaties voor, zoals longontsteking. Mensen zijn opvallend lang ziek, soms wel twee weken. Er heerst overigens ook de H1N1-variant (beter bekend als de Mexicaanse griep. 14 procent van de mensen die ziek is, heeft deze variant) en de B-griep (2 procent). De verwachting is dat er dit jaar meer mensen ziek worden dan voorgaande jaren. In Amerika is er al een flinke epidemie geweest. De griepepidemie wordt daarom ook wel de Amerikaanse griep genoemd.

2. Hoeveel mensen zijn er ziek en wie lopen er gevaar?
Er is nu voor de zesde achtereenvolgende week sprake van een milde griepepidemie. In de tweede week van 2015 zijn er volgens het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) 139 op de 100.000 mensen ziek. De huisartsen zien vooral jonge kinderen tot vier jaar met griepklachten. Ook opvallend veel 65-plussers zijn ziek. Het is lastig te voorspellen, maar de artsen verwachten de hoogtepunt van de griepepidemie in het begin van februari.

ZIE OOK: Griepepidemie in Nederland

3. We hebben toch de griepprik. Helpt die dan niet? 
Het griepvirus dat momenteel rondgaat, is een variant op het H3N2-virus. In maart bepaalt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hoe de nieuwe vaccins er uit gaan zien en welke stoffen erin komen te zitten. De  H3N2-variant zit er wel in, maar het virus heeft zich daarna een beetje veranderd, waardoor de griepprik dus minder goed werkt. Dat gebeurt vaker, zoals bij de Mexicaanse griep. Daardoor is de kans groot dat er veel mensen ziek worden en hebben we al zo vroeg in het jaar een epidemie. 

4. Ziekenhuizen nemen maatregelen: hoe doen ze dat? 
De ziekenhuizen zien extra drukte vanwege de griepepidemie. Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Zeeland meldt dat ze dermate veel mensen met griepverschijnselen en longontsteking hebben opgenomen dat ze vorige week een dag geplande operaties hebben opgeschort om ruimte te krijgen voor mensen die direct behandeld moesten worden. Het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal heeft extra personeel en bedden ingezet, net als het Amphia Ziekenhuis in Breda.

5. Moeten we ons zorgen maken?
Er vallen ieder seizoen doden door de griep. Gemiddeld krijgen jaarlijks 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 250 tot 2000 personen dood aan de griep of aan de gevolgen ervan. Of deze epidemie dodelijker is dan de voorgaande epidemieën? Dat weten we volgens het RIVM pas aan het eind van de winter. 

RTL Nieuws
`