Doodstraf Nederlander in Indonesië

Laatste uren ter dood veroordeelde Nederlander

17 januari 2015 11:05

Een paar uur voordat de executie van de Nederlander Ang Kiem Soei in Indonesië staat gepland, wordt alles op alles gezet om de straf tegen te houden. Maar de Indonesische autoriteiten lijken daar niet gevoelig voor.

De executie staat gepland om 18:00 uur onze tijd. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) probeert de Indonesische president nog op andere gedachten te brengen. Koenders zei gisteren niet uit te sluiten dat de daadwerkelijke executie van de Nederlander gevolgen krijgt voor de betrekkingen met Indonesië. Hij wilde niet vooruitlopen op welke gevolgen.

ZIE OOK: EU en Amnesty: Indonesië, voer doodstraf niet uit

Ondertussen hebben al meer dan 700 mensen de online petitie getekend tegen executie. De oproep is een initiatief van de christelijke organisatie Epafras die geestelijke steun geeft aan Nederlandse gevangenen in het buitenland.

"President van de Republiek Indonesië: Genade voor de zes ter dood veroordeelden, die zondag (lokale tijd red.) geëxecuteerd gaan worden!'', zo luidt de oproep. Soei werd in 2003 schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de productie van xtc.

Verzoeken om gratie zijn afgewezen
"Een mensenleven is onaantastbaar en moet niet met opzet gedood worden. Niet door mensen en niet door staten'', zo stelt de petitie.

Maar de kans dat de Soei zijn executie nog ontloopt, lijkt steeds kleiner. De Indonesische autoriteiten zijn vooralsnog niet over te halen. Verzoeken om gratie zijn afgewezen. En de Indonesische advocaten van Soei hebben geen herzieningsverzoek mogen indienen.

RTL Nieuws
`