Nederland

Gevangenen vrezen voor plek door komst Noren

20 januari 2015 18:10 Aangepast: 06 september 2015 17:01
Archieffoto

Er komen 242 Noorse gevangenen naar een gevangenis in Veenhuizen. Maar in die gevangenis zijn nu 18 gedetineerden bang dat hun plek wordt ingenomen. En daarom stappen ze naar de rechter.

"Binnen Norgerhaven bevindt zich een in Nederland unieke afdeling voor veroordeelde gedetineerden die een levenslange of zeer lange gevangenisstraf ondergaan'', leggen advocaten Hettie Cremers en Judith Serrarens. Deze afdeling K. biedt volgens hen een menselijker en huiselijker klimaat dan afdelingen waar gevangenen kortere straffen uitzitten.

ZIE OOK: Noorse gevangenen definitief naar Nederland

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) liet gisteren weten dat er in Veenhuizen 242 Noorse gevangenen worden gehuisvest. Hun komst betekent behoud van werkgelegenheid.

'Geen Noren in K.'
Afdeling K. dreigt te verdwijnen als Teeven zijn plannen doorzet, constateren de advocaten. Daarom stappen de achttien op deze afdeling verblijvende gevangenen naar de rechter. Ze eisen dat 'hun' afdeling binnen Norgerhaven niet aan de Noren ter beschikking wordt gesteld, zodat ze op hun afdeling kunnen blijven.

Het kort geding dient op 20 februari.

RTL Nieuws/ANP
`