EditieNL

Allemaal aan de wandel: hiken is hot

23 januari 2015 12:04 Aangepast: 23 januari 2015 19:18
Beeld © Thinkstock

Zangeres Taylor Swift doet het, en supermodel Cara Delevingne, actrice Jessica Alba ook: wandelen - of hiken als je dat beter vindt klinken - is hip. En het is ook nog eens de effectiefste manier om fit en gezond te worden! Dus zet die gewichten en yogamatten maar weer in de kast en trek je wandelschoenen aan.

In Nederland zijn er volgens de Nederlandse Wandelsport Bond inmiddels zo'n 6,5 miljoen mensen die regelmatig te voet eropuit trekken. En was het vroeger vooral iets voor 50-plussers, tegenwoordig kom je op je route ook regelmatig jongeren tegen. Hoe komt dat?

Geen blessureleed
Wandelen is heel erg laagdrempelig, verklaart fysiotherapeut Sanne Oude Egberink de groeiende populariteit ervan. "Het is een stuk minder blessuregevoelig dan bijvoorbeeld hardlopen. Een goed begin dus voor mensen die niet zo bekend zijn met sporten maar wel graag in beweging komen."

Wandelen is volgens haar vooral goed voor je enkels, knieën, achillespezen en bovenbenen. En voor de lijn: met een goede wandeling verbrand je volgens Oude Egberink meer calorieën dan als je bijvoorbeeld een kwartier hardloopt.

De bergen in?
Toch is er wel een verschil met het hiken dat we Amerikaanse sterren in de bergen zien doen. "Het is een hele andere belasting", zegt Oude Egberink. "Het is verstandig om eerst vlak te beginnen en pas daarna ook in de bergen of (Nederlandse) heuvels te gaan lopen."

Volgens Huub Stammes van de Nederlandse Wandelsport Bond is er ook nog een verschil tussen de wandelgewoontes van ouderen en jongeren. "Jongeren doen vooral mee met de avondvierdaagse. Die vieren een week feest. Andere mensen doen het om fitter te zijn of hun hoofd leeg te maken. Dat kan natuurlijk heerlijk in de natuur."

Hollandse wandeling
Simpeler kan eigenlijk niet: je stapt de deur uit en je work-out is begonnen. Maar als jouw buurt alleen uit beton bestaat, kan dat natuurlijk wel demotiverend werken. Dat hoeft geen probleem te zijn, zegt Stammes. "We hebben in Nederland genoeg gebieden waar je fantastisch kunt wandelen. Denk voor een langere route aan het Pieterpad, dat van Groningen naar Limburg loopt. Maar ook in Limburg kun je heerlijk wandelen, of op de Veluwe, in de duinen..."

Ben jij al enthousiast? Op de site Wandelnet.nl kun je uitzoeken wat leuke wandelroutes bij jou in de buurt zijn.

De populairste wandelroutes van Nederland zijn de gezamenlijke NS-wandeltochten, de routes variëren van 7 tot 23 km. Ze zijn goed voor een slordige 350.000 downloads per jaar. Tot de populairste routes in deze serie behoren die van de Veluwezoom, de Utrechtse Heuvelrug en Rotterdam-Maasstad. Bij de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland behoren het Pieterpad, het Marskramerpad en de langste wandelroute van Nederland, het Nederlands Kustpad tot de populairste routes. Deze 37 wandelroutes brengen per jaar ruim 800.000 wandelaars op de been.

De populairste wandelroutes:

De meest geliefde wandelroutes van Eigen-Wijze Reizen en de populairste NS-wandelingen, uitgezet door Wandelnet

De mooiste wandelgebieden van Nederland volgens de ANWB: 

  • Veluwezoom: een golvend heuvellandschap met hoogtes tot meer dan 100 meter en spectaculaire vergezichten. 
  • Schiermonnikoog: dit kleine Waddeneiland heeft het breedste strand van Nederland: het Oosterstrand. ​
  • Loonse en Drunense Duinen: in dit nationale park ligt een van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa: de 'Brabantse Sahara'.  ​
  • Weerribben: het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Je kunt je wandeltocht hier mooi afwisselen met een kanotocht. 
  • Drents-Friese Wold: een van de grootste natuurgebieden van Nederland: met een grootte van zo'n 12.800 voetbalvelden en een brede variatie in flora en fauna. ​
  • Oostvaardersplassen: een uniek moerasgebied met een grote rijkdom aan vogels. De film De Nieuwe Wildernis is in dit gebied opgenomen. 

Bron: ANWB

 

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`