Nederlandse jihadisten

Jihadist Soufiane Z. is gedood, wat weten we van hem?

22 januari 2015 16:12 Aangepast: 19 februari 2015 09:42
Screenshot uit jihadfilm van Soufian Z. Beeld © Screenshot

De Nederlandse jihadist Soufiane Z. is in Syrië omgekomen bij een bombardement. Volgens onbevestigde berichten is daarbij ook een andere Nederlandse jihadist gedood, Driss D. Wat is er over de twee geradicaliseerde moslims bekend? "Soufiane Z. hoort bij de harde kern radicalisten", zegt jihadonderzoeker Pieter van Ostaeyen.

1. Wat weten we van Soufiane Z. en Driss D.?
Soufiane Z. komt uit Den Haag. Zo’n tien jaar geleden radicaliseerde hij. Samen met Driss D. ronselden ze jongeren voor de jihad en vanwege hun radicale gedachten werden ze in 2005 uit de Haagse As Soennah-moskee gezet. Daarna radicaliseerden de twee vrienden verder. Z. zit bij de echte harde kern radicalisten. Zijn alias was Abu Mohammed.

2. Wanneer werd Soufiane jihadist? 
In 2011 probeerde Soufiane Afghanistan te bereiken om zich daar aan te sluiten bij de jihad. Wat zijn concrete bedoelingen waren, is niet bekend. Op weg werd hij in Pakistan opgepakt, waar hij enkele maanden in de gevangenis heeft gezeten. Twee jaar later probeerde hij het opnieuw. Deze keer ging hij naar Syrië. In 2014 sloot hij zich aan bij Islamitische Staat. Hij vocht in Aleppo en maakte daar de jihadfilm 'Oh oh Aleppo' over het leven van een Syriëganger.

3. Hoe is hij omgekomen? 
Soufiane Z. is hoogstwaarschijnlijk gedood bij een Amerikaans bombardement in Kobani in Syrië. Zijn dood is bevestigd door zijn familie en door Van Ostaeyen. Hij had goede contacten met de geradicaliseerde moslim uit Den Haag. Kobani ligt aan de Turks-Syrische grens. Er wordt al maanden hevig gevochten tussen Islamitische Staat en Koerden. De Koerdische strijders krijgen daarbij luchtsteun van onder meer Amerika.  

4. Is het zeker dat Soufiane zijn dood niet in scène heeft gezet?
Volgens Van Ostaeyen had Soufiane Z. geen enkele intentie om terug te keren naar Nederland. Het staat voor de jihadonderzoeker vast dat hij dood is en dat zijn overlijden niet in scène is gezet. Die vraag is relevant omdat onlangs in Groot-Brittannië de Britse jihadist Imran Khawaja is opgepakt. Hij had zijn dood in scene gezet en keerde via een omweg terug naar Groot-Brittannië om daar jongeren te ronselen voor de heilige oorlog. Zo’n truc door Soufiane Z. noemt Van Ostaeyen 'hoogst twijfelachtig'.

RTL Nieuws
`