Economie

Nederland keldert in top 100 duurzame bedrijven

23 januari 2015 10:36 Aangepast: 06 september 2015 17:02
Beeld © Corporate Knights

Dit jaar komt Nederland er in de Global 100 iets minder goed vanaf dan voorheen. In 2014 stonden er nog vier bedrijven in de internationale lijst met grote duurzame bedrijven. Nu zijn het er drie, en twee daarvan zijn gedaald op de lijst.

Het hoogst genoteerde Nederlandse bedrijf is Philips. Het bedrijf steeg, na een daling vorig jaar van plek 7 naar 48, nu naar de 25ste plek. Nog een opsteker: Unilever, dat geregeld aandacht vestigt op duurzaamheid, staat in de lijst op plek 22. Een flinke stijging ten opzichte van de 93ste plek in 2014. Maar Unilever wordt in Global 100 gezien als Brits bedrijf.

Het Nederlandse Wolters Kluwer zakte van plek 35 naar plek 52. ASML Holding maakte een vrije val. Stond het bedrijf vorig jaar nog op plaats 15, dit jaar bungelt het bedrijf onderaan op plaats 95. Maar daarmee hoort het bedrijf volgens adviesbureau Corporate Knights nog wel bij de 100 duurzaamste multinationals ter wereld. Shell is in 2015 geheel uit de lijst verdwenen. 

ZIE OOK: Waarom buitenlandse ondernemers beter presteren dan wij

Corporate Knights presenteerde de jaarlijkse lijst met duurzame ondernemingen op het World Economic Forum in Davos. Op de eerste plek staat de Amerikaanse medicijnproducent Biogen Idec. Sowieso is de VS goed vertegenwoordigd in de lijst met twintig bedrijven. Canada en Frankrijk hebben elk twaalf bedrijven in de lijst staan.

Bedrijven worden getoetst op twaalf, volgens Corporate Knights, meetbare aspecten. Het gaat dan onder meer om energieverbruik, veiligheid op de werkvloer en het inkomensverschil tussen de bedrijfstop en het personeel. De Global 100 is geselecteerd uit meer dan 4600 bedrijven met een beurswaarde van meer dan 2 miljard dollar.

ZIE OOK: Zeep jezelf in met algenolie tegen grootschalige ontbossing

RTL Z Toekomstmakers
`