Nederland

'Ernstige beveiligingsproblemen bij Windows-pc's'

27 januari 2015 15:19 Aangepast: 27 januari 2015 15:23
Beeld © ANP

Twee op de drie pc's met Windows als besturingssysteem zijn door verouderde software en overige instellingen slecht beschermd tegen schadelijke programma’s (malware).

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder bijna vijfhonderd mensen. Die vonden dat ze zelf een goed wisten hoe je veilig met een computer werkt, maar bij een analyse van hun pc bleek dit nogal tegen te vallen.

Zo stond op 39 procent van de onderzochte computers verouderde versies van programma’s zoals Java, Adobe Flash en Adobe Reader. En hackers maken juist graag gebruik van lekken in verouderde software. Een groot deel van de aangetroffen lekken kon dan ook worden opgelost met een update of het verwijderen van deze software.

ZIE OOK: Ransomware. Zo laat je je computer niet gijzelen

Maar verouderde software is niet het enige probleem. Op een kwart van de computers bleek ongewenste of verdachte software te staan. Bij 13 procent was het zogeheten gebruikersaccountbeheer uitgeschakeld, waardoor ieder programma zich zonder toestemming van de gebruiker kon installeren. Drie procent had helemaal geen virusscanner.

De Consumentenbond adviseert consumenten om hun pc goed te controleren op belangrijke risico’s.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore