Homo's

'Homo's bestaan, ook van Marokkaanse afkomst zoals ik. Deal with it'

03 april 2017 17:00 Aangepast: 04 april 2017 10:10
Nassiri Belaraj wil een rolmodel zijn voor homo's van Marokkaanse afkomst. Beeld © Eigen foto

Nassiri Belaraj is woedend op de jongens die twee homo's die hand in hand liepen hebben mishandeld. De oprichter van Pink Marrakech, zelf ook homo, heeft wel een idee waarom homogeweld nog geregeld voorkomt: "Deze jongens hebben waarschijnlijk nog nooit een homo gesproken."

"Je lijkt niet eens op een homo", hoort Nassiri (42) vaak als hij voorlichting geeft. Zijn verhaal zet kinderen en jongeren en volwassenen aan het denken, merkt hij. 

Na 25 jaar uit de kast

Nassiri is zoals hij het zelf zegt 'een trotse Marokkaanse-Nederlander'. Geboren en getogen in Nederland, maar met ouders uit Marokko. Hij deed er 25 jaar over om uit de kast te komen. Sommige familieleden wilden hem daarna niet meer zien.

Ook al betaalt hij er dus een prijs voor, Nassiri wil een rolmodel zijn. Hij zorgt ervoor dat dit jaar voor de derde keer een Marokkaanse boot meevaart tijdens de botenparade van de Gay Pride. 

Niet overal hand in hand

Nassiri doet het gewoon, af en toe hand in hand lopen met zijn vriend. "Ik schaam me er niet voor. Zolang je sterk in je schoenen staat, straal je kracht uit. Ik ben ook niet bang aangelegd en groot. Dat scheelt misschien." Maar toch, in een wijk waar veel mensen van niet-Nederlandse afkomst wonen, zal hij nooit de hand van zijn vriend vastpakken. "Ik wil niet provoceren. Ik wil geen gedoe."

Er is nog weinig bekend over de tieners die het afgelopen weekend in Arnhem twee homo's uitscholden en mishandelden. Het is niet bekend of deze jongens of een paar van hen misschien van Marokkaanse of Noord-Afrikaanse afkomst zijn. Volgens de slachtoffers werden ze aangevallen uit homohaat en zijn de verdachten licht getinte jongens en hadden ze een betonschaar bij zich.

Stoer doen

Nassiri: "Hoe dan ook, ik merk dat groepsdruk vaak meespeelt. Als je stoer wil doen voor je vrienden, roep je al snel erge dingen. Één-op-één reageren jongeren heel anders."

"Wat me ook opvalt: mensen die schelden of geweld gebruiken, hebben vaak nog nooit een normaal gesprek met een homo gevoerd. Dat komt doordat homo, lesbisch, interseksueel of transgender zijn in sommige families of buurten nog steeds in de taboesfeer zit."

'Niet meer terug in de tijd'

Dat moet veranderen, vindt Nassiri. "Daarom is het belangrijk om trots te zijn op wie je bent. Als je eraan toe bent, praat erover", zegt hij tegen andere homo's. "Ik treed op in de media. Ik snap dat niet iedereen dat wil of kan. Maar ik wil dat jongeren zien dat er homo's bestaan, ook van Marokkaanse komaf. Deal with it. We gaan niet meer terug in de tijd. En als je dat niet bevalt, is dat jouw probleem. Val mij er niet mee lastig."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore