EditieNL

Niet vechtscheiden maar app-scheiden

28 januari 2015 15:41 Aangepast: 28 januari 2015 19:01
Beeld © iStock

70 procent van de communicatie tussen gescheiden ouders gaat via WhatsApp. Makkelijk natuurlijk, maar is WhatsApp daar wel geschikt voor? En is appen met ex en kind uberhaupt wel handig?

Bart de Lege belandde 2 jaar geleden in een scheiding. Eerst probeerden hij en zijn ex de zaken rond de kinderen via Whatsapp te regelen, maar dat ging vaak fout. Hij bedacht Heppee, dat de dagelijkse praktijk van gebroken gezinnen makkelijker wil maken. De vader, moeder en kind hebben toegang tot de app. Er kunnen fotootjes gedeeld worden en er is een agendafunctie. Handig, zo’n app? 

'Vraag maar aan je vader'
Familietherapeut Else Marie van Eerenbeemt vindt van wel. "Je kunt beter via zo'n app communiceren dan via je kind. Je ziet nu dat een kind vaak te horen krijgt 'vraag maar aan je vader'. Zo'n app kan dan heel nuttig zijn, dan kunnen de ouders met elkaar en met hun kind communiceren."

Volgens Van Eerenbeemt is het eerste jaar na de scheiding kritiek . "Je moet alle vier seizoenen doormaken, de verjaardagen en feestdagen, hoogte- en dieptepunten. Als je dan kleine dingen kunt delen, of een foto doorgestuurd krijgt waarop je ziet dat het goed gaat met je kind, dan maakt dat een groot verschil."

ZIE OOK: What? Appen gaat geld kosten

Het uitwisselen van foto's en berichten sturen naar elkaar kan natuurlijk ook met Facebook en WhatsApp. Toch denkt De Lege niet dat een speciale app overbodig is.

"Sommige dingen wil je buiten WhatsApp houden. Hoe goed ouders ook met elkaar omgaan, je ziet vaak dat ze elkaar blokkeren op sociale media. Heppee is eigenlijk een neutrale zone, waarbij ouders hun eigen omgeving hebben waar ze mooie momenten met elkaar kunnen delen. Bovendien heeft WhatsApp geen agendafunctie en raakt belangrijke informatie snel verloren. Ouders kunnen in deze app hun drukke schema's op elkaar afstemmen."

Vechtscheiding
Ouders die elkaar de tent uitvechten, hebben niet zo veel aan de app, die binnenkort op de markt komt, erkent De Lege. "Als er echt een vechtscheiding aan de orde is, dan helpt vrij weinig, dus ook onze app niet." 

 

Editie NL
`