EditieNL

Elke dag feest met aardappels, groente, vlees

28 januari 2015 15:42 Aangepast: 28 januari 2015 18:59
AVG-tje Beeld © iStock

Woensdag gehaktdag? Of toch liever patat? Een derde van de Nederlanders kan slechts zeven gerechten koken, blijkt uit onderzoek. Met deze tips breid je je culinaire repertoire een beetje uit.

Het liefst maken we aardappels, vlees, groente, ofwel het befaamde AVG-tje. Dat eten we drie tot vier dagen per week. Daarna volgt pasta, en op plek drie - doe eens lekker gek - rijst. Supermarktketen Jumbo vroeg 1300 Nederlanders wat zij op het menu zetten en daaruit bleek dat we niet zo heel creatief zijn in de keuken.

Thumbnail

Ondanks dat lang niet iedereen divers kookt, heeft Nederland wél veel hobbykoks. Ruim de helft van de ondervraagden zegt koken leuk te vinden. Een derde kijkt kookprogramma’s en 54 procent probeert minimaal één keer per maand een nieuw recept uit.

Verder blijkt dat de helft van de Nederlanders op de dag zelf beslist wat er op tafel komt. Slechts 15 procent heeft een vaste dag voor bepaalde gerechten, zoals woensdag-gehaktdag. Patat krijgt het vaakst een vaste dag. Niet iedereen eet overigens elke dag keurig zijn groentjes. 41 procent van de Nederlanders eet volgens het onderzoek dagelijks groente. Gemiddeld staat groente vijf a zes dagen op het menu.

Thumbnail

Hoor jij bij de Nederlanders die slechts zeven gerechten kan maken? Of wil je sowieso wat meer inspiratie in de keuken? Editie NL dook de keuken in met voedselblogger Kee Huidekoper voor een alternatief AVG-tje. Hieronder vind je haar recepten voor zoete aardappelpuree, Aziatische gehaktballen en gegrilde spruiten.
 

Zoete aardappelpuree

Ingrediënten

  • Zoete aardappels
  • Klontje roomboter
  • Bosuitje
  • Zout en peper

Kook de geschilde en fijngesneden zoete aardappel (bataat) in een klein laagje water tot ze gaar zijn: ongeveer een kwartier. Giet ze af, pureer en voeg versgemalen peper, zout, klontje roomboter en wat fijngesneden bosui toe.

Aziatische gehaktballen

Ingrediënten

  • 300 gram (biologisch) rundergehakt
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 fijngesneden knoflookteen
  • Peper
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el sojasaus
  • 3 druppels sesamolie
  • 1 losgeklopt ei
  • handje paneermeel
  • 40 gram roomboter

Meng en kneed alle ingrediënten, behalve de roomboter. Rol er gelijkmatige ballen van. Laat in een braadpan de roomboter smelten, laat de ballen op hoog vuur om en om bruinen. Laat ze vervolgens  op iets lager vuur, met de deksel op de pan, even doorgaren. Het is rundergehakt, dus ze hoeven niet helemaal gaar te zijn. Wat jij het lekkerst vindt.

Gegrilde spruiten

Ingrediënten

  • 500 gram spruiten
  • (knoflook-)olie
  • 1 citroen 
  • Zak geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout en peper

Snij de bruine randjes van de spruitjes en halveer ze. Gooi ze op een bakplaat, giet er 3 el knoflookolie (of neutrale olie en als je wil een fijngesneden teen knoflook) overheen, gevolgd door de rasp van 1 citroen en een beetje peper en zout. Even husselen en in één laag over de bakplaat verdelen. Bak dit 20-25 minuten op 200 graden. Kijk na ongeveer 18 minuten hoe ze eruit zien en hoe lang jij wilt dat ze nog garen. Doe voor het opdienen ruim Parmezaanse kaas erover en eventueel wat citroensap.

 

`