Kennis luchtruim Oekraïne

Kabinet: Geen informatie over dreiging MH17

03 februari 2015 10:37 Aangepast: 03 februari 2015 14:27
Beeld © ANP

De Nederlandse regering had geen informatie over een concrete dreiging voor passagiersvliegtuigen die boven 9,7 kilometer hoogte vlogen boven Oost-Oekraïne. Dat schrijft het kabinet in antwoord op Kamervragen over de ramp met vlucht MH17.

De MH17 vloog op 10 kilometer hoogte.

Bijeenkomst
Drie dagen voor de ramp met de MH17 was er een bijeenkomst waar ook een Nederlandse diplomaat aanwezig was: daar is melding gemaakt van het neerhalen van een Antonov-toestel op 6,2 kilometer hoogte. Volgens het kabinet is op de bijeenkomst melding gemaakt van anti-aircraftwapens, maar was het onbekend welk wapensysteem was gebruikt.

Het kabinet weigert een verslag van die bijeenkomst, ondanks aandringen van de oppositie in de Tweede Kamer, openbaar te maken. De briefing werd gestuurd naar de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, Financiën en Algemene Zaken.

ZIE OOK: Kabinet wist van onveiligheid luchtruim Oekraïne, maar waarschuwde niet

Na die bijeenkomst is er geen luchtvaartmaatschappij geweest die haar route heeft verlegd. Luchtvaartmaatschappijen die Oost-Oekraïne toch al vermeden, deden dat naar aanleiding van de onrust op de Krim in april, dus maanden eerder.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore