Nederland

'Ik was doodsbang dat ik mijn baby iets zou aandoen'

03 februari 2015 17:25 Aangepast: 03 februari 2015 20:35
Jeannette kreeg tot twee keer toe een kraambedpsychose: "Ik was voor alles bang."

Jeannette van Vuren (32) kreeg na haar bevalling niet alleen een zoontje, maar ook een kraambedpsychose. "Ik verloor alle controle. Was bang, doodsbang dat ik mijn kind iets zou aandoen."

Het begon vier jaar geleden. Een paar dagen na de bevalling van haar eerste kind Manuel. "Ik was de eerste dagen na de bevalling euforisch. Voelde me fantastisch, haast té fantastisch", vertelt Jeannette.

Na drie dagen slaat de stemming als een blad aan de boom om. Jeannette donderde van de roze wolk af. "Alles werd donker. Ik lag nog in het ziekenhuis, toen ik me opeens bedacht dat ik naar mijn werk moest. Ik werkte als teamleider op de afdeling neurologie in het ziekenhuis. In mijn pyjama besloot ik naar de afdeling te sluipen. Ik wilde weer aan het werk. Was ervan overtuigd dat ik weer moest gaan werken." 

"Ik was voor alles bang. Durfde niet meer naar de supermarkt. Zat onder de tafel van angst."

Heel slecht
De weken erna gaat het verder bergafwaarts. "Thuis met Manuel ging het met mij heel slecht. Ik kon niet meer slapen en durfde niet alleen met mijn kind te zijn. Ik was bang dat ik hem iets zou aandoen." De kersverse moeder werd beheerst door angst. "Ik was voor alles bang. Bang dat mijn huwelijk kapot zou gaan, dat mijn kind iets zou worden aangedaan en dat ik zelf mijn kind iets zou aandoen."

Werken gaat niet meer. "Ik durfde zelfs niet meer naar de supermarkt. Tijdens een bezoek aan mijn zus heb ik een tijd lang onder de tafel gezeten. Omdat ik zo bang was." Jeannette besluit bij haar huisarts aan te kloppen. Die geeft haar een slaapmiddel, maar dat helpt niet. "De huisarts erkende het probleem niet. Simpelweg omdat hij de term kraambedpsychose niet aan mij linkte."

Behandeling
Pas veel later wordt in het Erasmus MC in Rotterdam de diagnose kraambedpsychose vastgesteld. 1 op de 1000 vrouwen krijgt hier last van na een bevalling. In de hele wereld wordt alleen bij het Erasmus MC onderzoek gedaan naar de behandeling daarvan. Het Erasmus heeft nu een nieuw behandelplan gemaakt, waarbij vrouwen eerst slaappillen en daarna antipsychotica en lithium krijgen. 98 procent van de 64 vrouwen uit het onderzoek waren op deze manier binnen 40 dagen genezen. 

Nadat ze voor de tweede keer zwanger is geraakt, ondergaat ook Jeannette deze behandeling. Helaas blijkt zij bij de 2 procent te horen die niet helemaal geneest. "Maar mijn angsten en depressies waren door de behandeling wel een stuk minder intensief dan na mijn eerste bevalling."

Niet vanzelfsprekend
De keuze om nog een keer zwanger te worden was allesbehalve vanzelfsprekend. Jeannette: "Na mijn eerste zwangerschap heb ik anderhalf jaar lang klachten gehad. Dat wil je niet nog een keer meemaken. Maar ik wist tijdens mijn tweede zwangerschap dat ik wel de juiste hulp zou krijgen. Via een gynaecoloog was ik tijdens mijn tweede zwangerschap bij het Erasmus terechtgekomen. Daar kreeg ik de beste hulp."

 "Ik ga er van uit dat ik weer de oude word"

De tweede zwangerschap was eveneens een lange, zware weg. Dochtertje Noralie is nu 13 maanden. "Het gaat nu heel goed met me. Ik werk weer, als praktijkopleider in het ziekenhuis. Maar ik ben er nog niet. Iedere zes weken heb ik nog een gesprek met mijn psychiater en ik slik medicijnen. Maar ik ga ervan uit dat ik weer de oude word."

Steun van familie
Vooral dankzij haar man Herman en de hulp van haar zus heeft Jeannette de lijdensweg doorstaan. "Zij zijn zo belangrijk voor me geweest. Vooral tijdens de eerste zwangerschap. Mijn zus heeft veel voor mijn zoontje gezorgd. Zonder haar en mijn man had ik het niet gered."

Hoe ze tot twee keer toe een kraambedpsychose kon krijgen? "De artsen weten het nog steeds niet. Ik kon vroeger weleens wat melancholisch zijn, maar zo zwaar depressief ben ik nooit geweest. Het blijft iets onverklaarbaars. Maar ik hoop dat door mijn verhaal en de nieuwe behandeling een hoop vrouwen kunnen worden geholpen."

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore