Editie NL koopt kalasjnikov

Opstelten: We zetten stevig in op illegaal wapenbezit

03 februari 2015 15:44 Aangepast: 03 februari 2015 19:01
Beeld © ANP

Volgens Ivo Opstelten zet het kabinet stevig in om illegaal wapenbezit en illegale wapenhandel tegen te gaan. De minister van Veiligheid en Justitie spreekt hiermee de Politievakbond en de Amsterdamse hoofdcommissaris tegen.

De minister stelt dat die stevige inzet onder meer blijkt uit de verscherpte aandacht bij de grens en de intensievere samenwerking met Europol. "Ook zijn er vanaf 2012 zwaardere straffen ingevoerd voor illegaal wapenbezit. En we hebben extra maatregelen getroffen naar aanleiding van de terreurdreiging."

De minister reageert hiermee op de onthulling van Editie NL. De redactie wist vrij gemakkelijk en snel aan een kalasjnikov te komen. 

ZIE OOK: Editie NL koopt relatief makkelijk en snel kalasjnikov

De minister spreekt hiermee de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jan Aalbersberg tegen. Die zei na het in beslag nemen van 33 kalasjnikovs op 23 januari: "We hebben de afgelopen jaren landelijk de prioriteit op wapenhandel niet hoog op de agenda gehad. Ik vind dat die prioriteit weer terug moet komen." Ook deskundigen geven tegenover Editie NL toe dat autoriteiten vooralsnog weinig interesse hebben in het opsporen van zware wapens.

Gerrit van de Kamp, voorzitter van Politievakbond ACP, laat in een reactie weten: "Politie en Openbaar Ministerie kijken nu weg als het gaat om het opsporen hiervan. Hier moet heel snel verandering in komen. Deze zware wapens zijn levensgevaarlijk voor de politie en voor burgers."

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`