Stukken MH17 openbaar

MH17-stukken openbaar? Kabinet maakt veel onleesbaar

10 februari 2015 13:46 Aangepast: 10 februari 2015 14:37

RTL Nieuws is ontevreden over de manier waarop het kabinet stukken over de afhandeling van de ramp met MH17 heeft aangeleverd. Daarom wordt bezwaar ingediend bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Vandaag maakte het kabinet in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur informatie over de afwikkeling van de ramp openbaar. In totaal waren er 254 documenten beschikbaar, maar 89 daarvan werden in het geheel niet openbaar gemaakt. 

19 documenten maakt het kabinet openbaar. Daar horen ook enkele Kamerstukken bij, die al voor iedereen op internet te vinden zijn.

Veel zwart gemaakt
146 documenten zijn voor een deel openbaar gemaakt. Dat betekent dat in die stukken onderdelen onleesbaar zijn gemaakt. De meeste stukken zijn 'gezwart' omdat ze volgens het kabinet bedoeld zijn voor 'intern beraad'.

Volgens adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws gaat het om belangrijke passages. "Het weigeren en zwarten van zoveel documenten is een provocatie", zegt Klein. "Het is voor RTL Nieuws niet mogelijk het kabinet te controleren als zoveel geheim blijft. We willen ieder geval de relevante feiten, zodat een serieuze reconstructie mogelijk wordt van het optreden van het kabinet."

Dat RTL Nieuws bezwaar aantekent tegen de beslissing van het ministerie van Justitie, betekent dat die nog eens tegen het licht moet worden gehouden en een nieuw besluit kan worden genomen. "We gaan naar de rechter als er geen beter besluit komt", aldus Klein over die procedure.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`