Nederland

D66: Geef zzp'ers korting bij aannemen personeel

11 februari 2015 05:48 Aangepast: 06 september 2015 17:02

Zzp'ers die personeel aannemen, zouden de eerste twee jaar vrijgesteld moeten worden van het betalen van de verplichte werkgeverspremie. Dat voorstel doet D66. De partij denkt met dit plan duizenden banen te scheppen.

Voor veel zzp'ers, oftewel zelfstandigen zonder personeel, is de drempel om werknemers aan te nemen hoog. Volgens D66 komt dit doordat het aannemen van personeel duur is: gemiddeld komt er boven op het brutoloon voor een werknemer nog 27,5 procent aan kosten bij. Het gaat dan onder andere om premies voor sociale verzekeringen. 

ZIE OOK: Een derde zzp'ers verdient karige boterham

"Je ziet dat maar weinig zelfstandigen in dit land doorgroeien. Dat ze heel terughoudend zijn om een werknemer aan te nemen", zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg tegen RTL Nieuws. Volgens hem zullen ondernemers met de tegemoetkoming eerder de stap wagen om iemand in dienst te nemen. De premiekorting zou een werkgever alleen bij de eerste werknemer moeten krijgen, vindt Van Weyenberg.

Duizenden banen
"Ik hoop echt dat ondernemers gaan denken: Nou, dan durf ik de eerste aan te nemen", zegt Van Weyenberg. "Als dat dan goed bevalt, dan denk ik dat de drempel weg is om een tweede, derde of vierde enzovoort aan te nemen."

Het plan levert volgens de partij al snel duizenden banen op. De partij heeft daarom haast: volgend jaar zou er al geld voor moeten worden vrijgemaakt.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore