Experts gaan helpen

Dierenmishandeling lastig te herkennen: 'Een dier kan heel lang dingen accepteren'

18 april 2017 09:39 Aangepast: 18 april 2017 12:55
Inloopspreekuur bij de dierenarts. Beeld © ANP

Dierenartsen die vermoeden dat een dier wordt mishandeld, kunnen binnenkort de hulp inschakelen van forensisch experts en pathologen van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling. In de praktijk blijkt het voor dierenartsen heel moeilijk om mishandeling te herkennen.

"Het is heel lastig in te schatten", zegt Nienke Endenburg, coördinator van het expertisecentrum. "Veel dingen zijn niet te zien met het blote oog. Bij een kind zie je bijvoorbeeld blauwe plekken, maar bij dieren zie je dat niet omdat ze een vacht of gepigmenteerde huid hebben." En bij een hond die heel mager is, hoeft niet per se sprake te zijn van mishandeling. Het beest kan ook gewoon een ziekte hebben.

Blauwe plekken

Dierenarts Erik Heylen beaamt dat. "Bij een kind met blauwe plekken hoeft ook niet meteen sprake te zijn van mishandeling." Dat maakt het herkennen ingewikkeld. Het is belangrijk om te kijken naar het verhaal van de eigenaar in verhouding tot de klachten van het dier. 

Ook in het gedrag van dieren is het vaak lastig om te zien of een dier is mishandeld. Endenburg: "Een dier kan heel lang dingen accepteren en dat merk je niet altijd in het gedrag. Soms kunnen ze agressief worden of heel angstig. Voor een buitenstaander is dierenmishandeling alleen te herkennen in de manier waarop de eigenaar met zijn dier omgaat."

Hulp via website

Via de website van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling, dat binnenkort van start gaat, kunnen dierenartsen straks filmpjes, foto's en röntgenfoto's uploaden. Een team pathologen en forensische experts kijkt naar de foto's en filmpjes en vertelt dan of er sprake is van dierenmishandeling.

De experts zijn erin gespecialiseerd om te kunnen zien of iets met opzet is gedaan of niet. "Als zo'n expert een röntgenfoto krijgt, dan kan hij daarop zien of een botbreuk bijvoorbeeld is ontstaan door een val of op een andere manier", zegt Endenburg. De website moet het makkelijker maken voor dierenartsen om collega's te raadplegen en dierenmishandeling te herkennen.

Lees door onder kader

Ben jij getuige van dierenmishandeling? 

Bel dan het landelijke meldnummer 144
 
Zorg dat je voldoende informatie bij je hebt zoals: 
- Om welk(e) dier/dieren het gaat
- De exacte locatie
- Wat er aan de hand is
 
De meldkamer zal ook om jouw gegevens vragen. Het is niet mogelijk om anoniem een melding te doen.
 
Bron: Dierenbescherming

Als de experts het vermoeden van de dierenarts bevestigen, dan kan die melding doen bij de politie. Doordat mishandeling moeilijk te herkennen is, moet het advies van de deskundige ze extra vertrouwen geven om zo'n melding te doen.

Melding 

Als dierenarts Heylen een vermoeden heeft van mishandeling, doet hij wel een melding. Daar brengt hij de eigenaar ook van op de hoogte. "Er was een man met zeven pups waar hij niet goed voor kon zorgen. Hij had er het geld gewoon niet voor. Toen heb ik een melding gedaan. Ik weet alleen niet hoe het is afgelopen."

Heylen heeft geen moeite met het melden van mishandeling. "Je hebt het beste voor met die dieren. Ik heb voor dit beroep gekozen omdat ik van dieren houd. Ik vind dat ik dan ook wel de advocaat mag zijn, ook al schaad ik daarmee de vertrouwensband."

De dierenarts heeft ook weleens mensen over de vloer gehad die hun dieren niet laten behandelen, of willen laten inslapen omdat ze op vakantie gaan. "Dat zijn ook vormen van dierenmishandeling, maar gelukkig krijg ik daar in het algemeen niet veel mee te maken. Of ik herken het niet, dat kan natuurlijk ook." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore