Nederland

Nederlandse militairen weggestuurd uit Litouwen na dronkenschap en mishandeling

18 juli 2017 05:36 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Minister Hennis van Defensie bezoekt Nederlandse militairen in Litouwen (archieffoto)

Vier Nederlandse militairen die in Litouwen waren gelegerd, zijn naar huis teruggestuurd. Zij waren in de Litouwse hoofdstad Vilnius gearresteerd omdat ze dronken waren en een man hebben mishandeld.

Dat bevestigt het ministerie van Defensie naar aanleiding van berichtgeving in dagblad Trouw. De militairen maken deel uit van een multinationale troepenmacht die onder leiding staat van Duitsland.

Schoppen en slaan

Wat er precies is gebeurd, is nog onbekend. Op 1 juli vielen twee van de vier Nederlandse militairen een Litouwer aan. Ze schopten en sloegen de man tegen het hoofd, meldt de Litouwse politie. De rol van de andere twee militairen is nog onduidelijk. 

De vier brachten een aantal uren op het politiebureau in Vilnius door. Ze werden daar opgehaald door de Koninklijke Marechaussee. Nederland heeft Litouwen gevraagd de berechting van de vier over te laten aan Nederland, zegt een woordvoerder van Defensie in de krant.

Baltische missie:

In de Baltische staat Litouwen zijn ongeveer 270 Nederlandse militairen gelegerd 'ter afschrikking en geruststelling'. De NAVO besloot vorig jaar juli tijdens de top in Warschau tot de missie vanwege de 'zorgwekkende' opstelling van de Russen.

'Laat je niet gek maken'

Nederlandse militairen wordt op het hart gedrukt vriendelijk om te gaan met de plaatselijke bevolking en om nooit alleen de poort uit te gaan en zeker geen ruzie te maken met buitenstaanders. Zo’n ruzie zou wel eens uitgelokt kunnen zijn door iemand die tegen de NAVO-aanwezigheid is, zegt de legerleiding.

Dat heeft Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zijn manschappen aan het begin van de missie ook nog eens voorgehouden: "Daar waar je geprovoceerd wordt: laat je vooral niet gek maken." Een vechtpartij kan het aanzien van de militairen volgens hem flink schaden.

`