EditieNL

Schooladvies? Ouders weten het beter

16 februari 2015 15:35 Aangepast: 16 februari 2015 19:12

Ouders hebben weinig vertrouwen in het schooladvies van de leraar. Uit onderzoek van Editie NL blijkt dat een kwart van de ouders een verkeerd schooladvies verwacht.

Sinds dit jaar is niet de Cito-toets bepalend voor de schoolkeuze, maar brengt de leraar het schooladvies uit. In de nieuwe beoordeling wordt dus meer uitgegaan van de langere termijn: de leraar volgt het kind de hele schoolcarrière en heeft daar meer zicht op. De Cito-toets is veel meer een momentopname. 

Haken en ogen
Vakbond CNV vindt dit een positieve ontwikkeling, maar erkent dat er ook haken en ogen aan zitten. "De druk van ouders op leerkrachten wordt steeds groter", stelt Joany Krijt van CNV Onderwijs. "Ouders willen heel graag dat hun kind een goed schooladvies krijgt en daarbij is de leerkracht nu doorslaggevend. Die druk is zeker een punt van aandacht bij ons."

Onderzoek van DVJ Insights in opdracht van Editie NL bevestigt het wantrouwen dat leeft onder ouders: een kwart van de ouders is bang dat hun kind een verkeerd schooladvies krijgt. En als het advies verkeerd uitpakt, dan is 40 procent van plan om daartegen bezwaar te maken. 

ZIE OOK: Bekijk de Cito-score van jouw school

Volgens onderwijsdeskundigen is het vooral de hoogopgeleide ouder die zijn kont tegen de krib gooit als het schooladvies niet bevalt. "Deze groep is vaak mondig en wil voor hun kind een zo hoog mogelijke opleiding. Dat kan tegen het advies van school ingaan", licht Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders toe. Ze vervolgt: "Leerkrachten vinden het voeren van gesprekken met ouders hierover erg lastig. Ouders kunnen de druk dan flink opvoeren en tonen daarbij weinig respect voor de leerkracht."

Roodgloeiend
Bij de Landelijke Ouderraad komen veel telefoontjes binnen van ongeruste ouders: "Die zijn het niet eens met het schooladvies dat hun kind heeft gekregen. Net zoals ieder jaar zijn er nu eenmaal ouders die het niveau van hun kind hoger inschatten", stelt Dorien Wiersema van de Ouderraad.

Wat ouders moeten doen als ze het niet eens zijn met het advies? Weerbaarheid is heel erg belangrijk, stelt vakbond CNV. "Scholen en leerkrachten moeten heel goed weten waarom ze een bepaald schooladvies geven. Dan kun je vragen van ouders ook beter beantwoorden." Ook de Landelijke Ouderraad adviseert ouders in gesprek te gaan als ze het niet eens zijn met het advies voor hun kind. "Stel vragen als: Waarom krijgt mijn kind dit advies? Hoe kwam het tot stand?"

Hier meer uitslagen uit de enquête:

Uitslagen enquête (uitgevoerd door DVJ Insights):

  • 45 procent hecht veel waarde aan de Cito-toetsscore, ook al telt deze niet mee voor het schooladvies.
  • Een kwart van de ouders is bang dat het schooladvies verkeerd wordt ingeschat.
  • 20 procent van de ouders is bang dat het schooladvies te laag wordt ingeschat door de leraar.
  • 4 procent van de ouders is bang dat het schooladvies te hoog wordt ingeschat door de leraar.
  • 39 procent van de ouders gaat bezwaar maken als het schooladvies en de Cito-toets niet overeen komen.
Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore