EditieNL

Bel jij al tweedehands?

17 februari 2015 16:45 Aangepast: 06 september 2015 17:02

Op Bol.com, bij de Mediamarkt, Bart Smit en nu ook bij de Albert Heijn liggen ze in de schappen: 'pre-owned' mobieltjes. Oftewel: tweedehands mobieltjes. Verstandige aankoop?

Waarom 600 euro betalen voor een nieuw toestel? Steeds meer mensen gaan voor een sim only-abonnement en zoeken een tweedehands mobiel. Ook werkgevers kopen steeds vaker tweedehands mobieltjes als bulk op voor hun medewerkers.   

Paul Zwiers, eigenaar van Smart2have, verkoopt tweedehands mobieltjes, zo'n 150.000 toestellen per jaar. Hij ziet een groeiende vraag naar 'tweedehandsjes'. "Sinds 2006 zijn we actief in de tweedehands smartphonemarkt. Voorheen stuurden we onze smartphones naar Azië maar de laatste twee jaar merken we dat er hier steeds meer behoefte is aan gebruikte smartphones." 

ZIE OOK: Consument kiest steeds vaker voor goedkope smartphone

Pre-owned mobieltjes zijn dan ook stukken goedkoper. Zo heb je voor 149 euro een iPhone 4. Maar er zitten ook risico's aan, weet Colin van Hoek, techredacteur van NU.nl. Het grootste probleem is volgens hem de accu. "Na 1,5 jaar is de accuduur nog maar 70 procent van wat-ie ooit was."

Andere functies blijven volgens Van Hoek wel goed, zoals bijvoorbeeld de camera. "De kwaliteit van smartphones is tegenwoordig erg goed. Ook nog na een jaar. Bij de eerste types iPhones zat er heel veel verschil tussen de eerste en het tweede toestel. Nu is dat verschil veel minder groot.  De noodzaak om het nieuwste van het nieuwste te hebben, is niet meer zo groot."

Gejat mobieltje?
Hoe weet je dat je geen gestolen, tweedehands mobieltje op de kop hebt getikt? Zwiers: "Van alle mobieltjes die ik verkoop, heb ik de persoonlijke gegevens van de eerste eigenaar. En ik check het IMEI-nummer. Als het nummer in de database van gestolen toestellen voorkomt, weet ik dat het niet pluis is en neem ik het toestel niet in."

Top 3
Geïnteresseerd in een 'tweedehandsje'? Dit is volgens Zwiers de top 3 pre-owned mobieltjes: 

1. iPhone 5: vanaf 329 euro. 

2. Samsung Galaxy S4: vanaf 279 euro

3. Budget onder de 100 euro? Dan zijn de Samsung Galaxy S2 en de Galaxy S3 Mini aan te raden. 

 

 

 

 

 

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`