Imamgala Rijswijk

'Omstreden imams schurken tegen jihadisme'

17 februari 2015 20:42 Aangepast: 17 februari 2015 20:58
Beeld © RTL Nieuws

Koenders heeft de visa van drie omstreden imams ingetrokken. Wat zijn dit voor moslimgeestelijken? "Deze imams schurken tegen het jihadisme aan", zegt islamdeskundige Jan Jaap de Ruiter.

"Deze imams zitten stevig in de salafistische stroming", zegt De Ruiter. "Die stroming moet niets van democratie hebben. Wat deze imams betreft zou de sharia moeten heersen. Ze hebben vanuit ons perspectief bedenkelijke standpunten omtrent homo's en vrouwen."

Verdriet om Bin Laden
Volgens de Ruiter zouden ze in Nederland wel op hun woorden passen. "Ze zullen ervoor waken dat ze in Nederland uitspraken doen die over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting gaan, maar één van hen heeft bijvoorbeeld in de tijd op internet zijn verdriet geuit om de dood van Bin Laden."

ZIE OOK: Koenders trekt visa omstreden imams in

"Je weet nooit wat er gebeurt in de wandelgangen van zo'n conferentie." Volgens De Ruiter komen dit soort salafistische imams vaker naar Nederland om te prediken. Dan zorgen ze ervoor dat ze qua uitspraken niet over de schreef gaan, maar dat betekent niet dat hun preken onschuldig zijn. Hij stelt dat de geestelijken radicaliserende jongeren het laatste zetje kunnen geven: "De invloed van deze salafistische imams op jongeren die twijfelen om jihadist te worden, is groter dan wij denken." 

 

RTL Nieuws
`