Nederland

Natuurorganisatie na rapport veiligheid Schiphol: stop verdere uitbreiding

06 april 2017 13:51 Aangepast: 06 april 2017 17:05
Beeld © GEOPAHAS / YouTube

Natuurbeschermers zien in het kritische rapport over de veiligheid op Schiphol een goede aanleiding voor een einde aan de groei van de luchthaven. "Een groeistop levert alleen maar winst op'', reageert de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) oordeelt dat verdere groei alleen verantwoord is als eerst grondig werk wordt gemaakt van de veiligheid van het vliegverkeer. Maar wat de Natuur en Milieufederatie betreft zijn de grenzen aan de groei reeds bereikt.

Video: Incidenten op Schiphol

Gezondheid omwonenden

Als het aantal vliegbewegingen niet verder toeneemt, is dat volgens de organisatie winst voor de gezondheid van 2 miljoen omwonenden, die dan ook minder last hebben van vliegtuiglawaai. Ook het milieu profiteert.

De Milieufederatie relativeert de economische betekenis van Schiphol en vindt het verstandiger om in te zetten op andere bedrijfstakken, zoals datacenters en de creatieve industrie.

Minder regels

Ondernemersvereniging voor handels- en productiebedrijven Evofenedex heeft een andere kijk op de uitkomsten van het rapport. Vooral eenvoudigere regels zouden nodig zijn om veilige groei te garanderen.

De regels voor veiligheid en geluidsoverlast op Schiphol zijn volgens Evofenedex nu al ingewikkeld en daardoor belemmerend voor bedrijven. Schiphol is daardoor 'zo langzamerhand een van ’s werelds ingewikkeldste luchthavens'. Waar Heathrow in Londen met twee landingsbanen 500.000 vluchten per jaar afhandelt, heeft Schiphol er vijf nodig.

De brancheorganisatie ziet bijvoorbeeld wel wat in het vestigen van alle vrachtafhandeling op één centrale locatie.

De Tweede Kamer wil staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur spreken over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de groei van Schiphol. Onder meer D66, PVV, GroenLinks, SP en PvdA willen dat​.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`