Nederland

Koos Spee: 'Verdubbelen boete voor appende ouders is raar voorstel'

06 april 2017 15:00 Aangepast: 06 april 2017 19:12
Koos Spee ziet niets in het nieuwste plan van Veilig Verkeer Nederland. Beeld © RTL Nieuws

Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit voor een dubbel zo hoge boete als ouders achter het stuur bezig zijn met hun smartphone terwijl er kinderen in de auto zitten. 'Volksverlakkerij', noemt oud-verkeersofficier Koos Spee het plan.

Volgens Spee is er maar één ding dat helpt om mensen minder te laten appen achter het stuur: de pakkans vergroten.

Kleinere bedragen

"Met je smartphone bezig zijn achter het stuur neemt hand over hand toe omdat er niet genoeg controle op is", zegt Spee. "Bellen en appen zou gewoon niet mogelijk moeten zijn achter het stuur."

Hij noemt de trajectcontrole op de A13 als voorbeeld hoe het in zijn ogen wel moet. Die is 24/7 in bedrijf. Minder dan één procent van de automobilisten rijdt daar te hard, weet Spee. "En dan gaat het om veel kleinere bedragen." 

Boeteverhoging

De pakkans is óók onderdeel van het plan van VVN om mensen minder achter het stuur te laten appen. "Er moet wel een redelijke kans zijn dat de boete wordt uitgedeeld", zegt een woordvoerder in een reactie aan RTL Nieuws. "We lobbyen daar ook al voor in de politiek."

Ze noemt het voorstel van VVN een samenspel van meerdere dingen. "Deze boeteverhoging speelt mee, maar ook het 'normale' verbod op niet-handsfree bellen, de lessen die kinderen op school krijgen, campagnes, et cetera."

Dit leidt ons af in de auto:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore