Nederland

Eén op de tien doden ter wereld door roken, Nederland goed bezig

06 april 2017 15:20 Aangepast: 06 april 2017 19:12
Beeld © ANP

Roken is dodelijk. Dat is bekend. Maar dat tabak de oorzaak is van één op de tien sterfgevallen ter wereld, is nieuw. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

De helft van al die doden komt uit slechts vier landen: China, India, de Verenigde Staten en Rusland. Daar stierven in 2015 maar liefst 3,2 miljoen mensen aan de gevolgen van roken.  

Eén op de vier mannen rookt 

Procentueel gezien roken er tegenwoordig minder mensen dan in 1990. Maar omdat er meer mensen zijn, zijn er toch meer sterfgevallen. In 1990 rookte één op de twaalf vrouwen en één op de drie mannen. In 2015 was dat nog één op de twintig vrouwen en één op de vier mannen. 

De onderzoekers waarschuwen voor de toekomst. Ze denken dat als tabakverkopers op een agressieve manier nieuwe markten aanboren, vooral in ontwikkelingslanden, het sterftecijfer verder zal stijgen.

Nederland goed bezig

In het onderzoek is een positieve rol voor Nederland weggelegd. Nederland staat in een rijtje met Australië, Brazilië, China, Denemarken, de Dominicaanse Republiek, IJsland, Kenia, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten. Dat zijn allemaal landen waar significante vooruitgang is geboekt in de afname van het aantal rokers.

Dit zit er allemaal in een sigaret:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`